Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Lafata na lavičce? Z psychologického hlediska to byla chyba

V utkání Evropské ligy na hřišti Schalke vsadil kouč Zdeněk Ščasný na větší rychlost útočné formace a na kapitána Letenských tak překvapivě zbylo jen místo mezi náhradníky.

A tuhle pozici David Lafata kousal jen velmi těžce. Do hry se nakonec dostal v průběhu druhého poločasu a hned dal gól. Po utkání se pak nijak netajil tím, že s rolí náhradníka nebyl spokojený a že to dal i trenérovi najevo.

[related_program]

Z taktického hlediska byl pro mě tento Ščasného tah pochopitelný. Lafata rozhodně není typem tahového rychlostního fotbalisty, kterého Sparta v tomhle utkání vzhledem ke zvolené strategii potřebovala.

lafata

Psychologická otázka

Nicméně z psychologického hlediska to zřejmě byla chyba.

Zkušení hráči, kteří odvádějí každý týden cenné služby v domácí soutěži, jsou motivováni tím, že si občas zahrají podobné „hvězdné“ zápasy.

Pokud je o tuhle možnost trenér připraví, jejich motivace může snadno klesnout a v momentu, kdy bude trenér jejich služby potřebovat v papírově snadnějších zápasech, taková opora může zápas odchodit.

Přitom zrovna takové zápasy jsou potenciálně velmi nebezpečné. V případě zaváhání jsou vedení i fanoušci velmi nespokojení a vzniká velký tlak.

[related_program]

Sázel Ščasný na Lafatovu povahu?

Výše popsaný scénář asi nebude případ Davida Lafaty, který na to nemá povahu.

Nicméně, pohodu a psychickou stránku hráčů podle mě v současnosti naši trenéři často velmi podceňují. Jistě, podle této složky se nedá stavět sestava, nemůžu se však ubránit dojmu, že to šlo v Evropské lize vymyslet i s Lafatou v základní sestavě.

A asi nebudu s touhle myšlenkou sám.

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru