Fotbalový radar: Stojí De Bruyne za 54 milionů liber? Určitě! Jednou může být nejlepší na světě

Ten díky Belgičanovu fenomenálnímu střeleckému umění zlomil středeční zápas Ligy mistrů se Sevillou a udělal důležitý krok směrem k postupu do osmifinále.

Čtyřiadvacetiletý ofenzivní záložník figuruje na listině 23 hráčů nominovaných na Zlatý míč. Na zisk cenné individuální trofeje ještě v konkurenci Lionela Messiho či Cristiana Ronalda pomýšlet nebude, ale hraje pro něj čas.

Zatímco Messimu je 28 let a Ronaldo je ještě o dva roky starší, ryšavý mladík s chlapeckou tváří a monogramem KDB má vlastně pořád celou kariéru před sebou.

Football - Manchester City v Sevilla - UEFA Champions League Group Stage - Group D - Etihad Stadium, Manchester, England - 21/10/15 Manchester City's Kevin De Bruyne celebrates with manager Manuel Pellegrini after the game Reuters / Phil Noble Livepic EDITORIAL USE ONLY.

Na správné cestě

Pokud na sobě bude dál pracovat tak tvrdě jako doposud, může v jejich věku klidně usednout na pomyslný trůn. Má k tomu všechny předpoklady.

Především úžasnou produktivitu, což je schopnost, která právě ze zmiňovaných Messiho a Ronalda dělá světové superhvězdy a odlišuje je od »pouhých« špičkových hráčů mezinárodní třídy.

De Bruyne se zatím takovými čísly pochlubit nemůže, ale rozhodně jde po správné cestě.

Football - Manchester City v Sevilla - UEFA Champions League Group Stage - Group D - Etihad Stadium, Manchester, England - 21/10/15 Manchester City's Kevin De Bruyne celebrates scoring their second goal Reuters / Phil Noble Livepic EDITORIAL USE ONLY.

Řádění v bundeslize

Už v loňské sezoně bundesligy v dresu Wolfsburgu pravidelně přispíval svému týmu důležitými brankami a přihrávkami. Nakonec zaznamenal deset přesných zásahů a 21 asistencí a stal se nejužitečnějším hráčem celé soutěže.

Hlavně proto za něj Manchester City vysolil 54 milionů liber a věděl, proč tak činí. Mít rozdílového hráče, který umí vzít zodpovědnost rozhodovat zápasy na sebe, to je pro klubové ambice klíčovým faktorem.

Bod na zápas

De Bruyne takovým typem bezesporu je. Zatím nastoupil za svého nového zaměstnavatele v devíti soutěžních utkáních. V nich si připsal pět gólů a na další čtyři nahrál. Suma sumárum: v průměru má tedy jeden bod na zápas! A to je v týmu necelé dva měsíce. Jak to asi bude vypadat, až se se spoluhráči ještě více sžije?

Možná jako když hraje za belgickou reprezentaci. V aktuální sezoně za ni nastoupil čtyřikrát a pouze v jednom případě vyšel střelecky naprázdno! Jeho forma je tedy obdivuhodná.

Football - Manchester City v Sevilla - UEFA Champions League Group Stage - Group D - Etihad Stadium, Manchester, England - 21/10/15 Manchester City's Kevin De Bruyne in action with Sevilla's Adil Rami Action Images via Reuters / Jason Cairnduff Livepic EDITORIAL USE ONLY.

Univerzální voják

Ve středečním utkání Ligy mistrů proti Seville se přitom nejen on, ale ani jeho spoluhráči dlouho nedokázali výrazněji prosadit. Sám De Bruyne to po zápase sebekriticky přiznal:

I když jsme neodehráli nejlepší zápas, snažili jsme se v závěru udělat všechno pro to, abychom vyhráli. Nakonec jsme skórovali.

Mluvil sice za všechny, ale v podstatě to přesně vystihuje jeho chladnokrevnou a sebevědomou povahu. I když se mu třeba herně nedaří, nenechává se odradit a nepolevuje.

Zatímco hráčům Sevilly už s blížícím se závěrečným hvizdem poněkud docházely síly, De Bruyne se v nastavení dokázal plně koncentrovat na parádní akci, při níž naklonil misky vah na stranu Manchesteru City.

Dokonalá koordinace pohybů, ladný driblink a schopnost vystřelit stejně kvalitně oběma nohama – to vše De Bruynemu umožnilo rozhodnout o domácí výhře.

A také univerzálnost – začal na levém kraji zálohy, ale po taktických změnách a střídáních se ve druhé půli posunul až na hrot. A právě odtamtud udeřil. Mít takového multifunkčního hráče je nesmírně cenné.

V Manchesteru City podepsal smlouvu na šest let. Pokud ji dodrží, může na jejím konci být nejlepším hráčem na této planetě. Když ho sleduji, jsem stále pevněji přesvědčen, že to záleží jen a jen na něm.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru