Milan ŠTĚRBA: Vysoké ambice i červený koberec. To je Paris Saint-Germain

[related_program]

Dechberoucí atmosféra

Nápis se nachází na střeše stadionu a je viditelný každému návštěvníkovi. Stadion možná nepatří mezi nejmodernější v Evropě a na orientaci v jeho útrobách je nejlepší mít po ruce buzolu, ale atmosféra, kterou jsou domácí příznivci schopní pod masivní střechou, bere dech.

paris

A je to právě především obrovská střešní konstrukce, která způsobuje, že stadion je dokonale ozvučený. Není náhodou, že si ho pro své koncerty vybírá řada renomovaných umělců a především hudebníků.

Bohatou historii stadionu, který byl několikrát i cílem legendární cyklistické Tour de France, teď už připomíná jen o něco víc prostoru za oběma brankami a oválný půdorys. Dnes je to výhradně fotbalový stadion, zvlášť když v sousedství stojí aréna specializující se na ragby.

Divácký zájem

Pařížané jsou na svůj klub hrdí. Průměrná návštěvnost na ligové zápasy se tady v minulé sezoně pohybovala těsně pod hranicí 48 tisíc diváků. To znamená, že bylo na každý domácí zápas téměř vyprodáno. Lepší návštěvností se mohli v minulém ročníku pochlubit jen v Marseille.

Neopakovatelná je atmosféra už před jednotlivými zápasy. Před hlavním vchodem je rozprostřený červený koberec, který z obou stran obklopují špalíry fanoušků. Kolemjdoucí neznající poměry by se mohl domnívat, že se jedná o nějaký filmový festival a nikoliv o fotbalový zápas.

Hvězdy v Paříži

Po příjezdu klubového autobusu se po červeném koberci do útrob stadionu trousí jednotlivý hráči a dostává se jim bouřlivého přijetí jako těm nejslavnějším filmovým hvězdám.

A hráči jako Ibrahimovič nebo Thiago Silva skutečnými hvězdami také jsou.

zlatan ibrahimovic psg

Základ týmu je pohromadě už dlouhá léta, což potvrzuje zaprvé ekonomickou stabilitu, za druhé pravdivost prohlášení o snaze zařadit Paříž mezi hlavní fotbalová města Evropy.

Souboj s Realem

Po sportovní stránce je PSG blízko. V posledních třech sezonách se ale v Lize mistrů cesta Pařížanů pokaždé zastavila ve čtvrtfinále. Jedinou semifinálovou účast si přitom připsali v sezoně 1994/95.

[related_program]

Nyní mají před sebou další pokus. Ve skupině A zatím nezaváhali, ale teď je čeká velmi silný soupeř Real Madrid.

Bude to přímý souboj o první místo ve skupině a tím pádem i lepší pozici ve vyřazovací fázi. Nyní mají Pařížané možnost ukázat, jak to s těmi ambicemi v této sezoně bude.

Je to víc než solidní zázemí pro klub, který má v Lize mistrů dlouhodobě jen ty nejvyšší ambice. V posledních třech sezonách se ale cesta Pařížanů pokaždé zastavila ve čtvrtfinále této soutěže.

[related_program]

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru