Bitevní pole Vlasty KAISERA: Máme to dobré – žijeme s legendami

[related_program]

A vida, není ta naše doba zase tak špatná. Fotbaloví kanonýři se rodí stále a my máme to štěstí, že můžeme aktivně prožívat legendární éru řady z nich. A někteří působí tak dokonale, jako kdyby zrovna vyskočili z PlayStationu!

Skromný snajpr z Astany

Mezi účastníky skupinové fáze Ligy mistrů je hned sedm fotbalistů, kteří se stali nejlepšími střelci gólů v soutěžních zápasech za svůj aktuální tým.

Nejskromnější gólový účet mezi nimi má kazašský útočník Tanat Nuserbajev, jemuž k primátu mezi kanonýry klubu FC Astana stačilo pouhých 43 gólů.

Ale žádný div – Astana je mezi ostatními kluby Ligy mistrů v postavení malého dítěte.

Astana galatasaray

Založena byla až roku 2009, takže se nedá očekávat, že by zde mohlo vyrůst nějaké střelecké monstrum.

Výjimečný sólista Ronaldo

Ale když se podíváme na bilanci, jakou má Cristiano Ronaldo, musíme svůj názor pozměnit.

Jistě, slavný CR7 dává góly za Real Madrid, takže má kolem sebe excelentní spoluhráče a každý rok zabezpečenou pořádnou várku zápasů, ovšem on sám je skutečně výjimečným sólistou.

cristiano ronaldo real

Za Bílý balet hraje od roku 2009, ale za tu dobu (šest sezon plus začátek té sedmé!) dokázal už překonat klubové ikony Alfreda Di Stéfana a Raúla v počtu soutěžních branek.

Fantastický gólový průměr

Ovšem Di Stéfano svých 307 gólů za Real skládal jedenáct sezon a Raúl svých 323 dokonce šestnáct!

Cristiano Ronaldo má nyní na kontě neuvěřitelných 324 branek za Real, v průměru tedy 52 na každou ukončenou sezonu! V té probíhající sedmé má v deseti zápasech jedenáct gólů, takže spolehlivě jede ve starých kolejích a drží si průměr 1,04 branky na zápas (Di Stéfano měl 0,77, Raúl 0,4).

Úctyhodné, co říkáte? A když vezmeme v potaz, že Ronaldo vyhlásil, že klidně může hrát do čtyřiceti, pak může být jeho bilance opravdu galaktická!

Real Madrid's Cristiano Ronaldo reacts during their Spanish First Division soccer match against Levante at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, October 17, 2015. REUTERS/Juan Medina

Hlavní ovšem je, aby se mu vyhýbala zranění tak, jako doposud.

Věčný konkurent Messi

V tomto směru už nemá takové štěstí jeho věčný konkurent Lionel Messi, který momentálně za Barcelonu ze zdravotních důvodů žádné góly přidávat nemůže.

Messi Barcelona

Je však jednoznačně nejlepším střelcem Barcelony s bilancí 418 gólů ve 493 soutěžních zápasech.

Hvězda z Apeninského poloostrova

A kde hrají v klubech Ligy mistrů další kanonýrské jedničky?

Nepřekvapí nás, že v AS Řím je to Francesco Totti. Ten kroutí v klubu z hlavního města Itálie už čtyřiadvacátý ročník a nedávno zarovnal počet svých soutěžních branek na tři stovky.

Totti AS Roma

Když Totti nastoupil k prvnímu ligovému zápasu za AS Řím, byl Ronaldo čerstvě osmiletý. A když dal v Serii A první gól, bylo Messimu teprve sedm…

Zlatan pálí ve Francii

Další novodobou legendou fotbalu je Zlatan Ibrahimovič.

zlatan PSG

Góly střílel ve velkém, kdekoliv se vyskytl (snad s výjimkou Barcelony, kde jeho ego nedostalo tolik prostoru). Za Paris Saint-Germain nastupuje teprve čtvrtou sezonu, ale už stačil dát 112 soutěžních gólů a překonat tak klubový rekord Portugalce Paulety.

Kanonýři z východní Evropy

Nuserbajev, Ronaldo, Messi, Totti, Ibrahimovič – a kdo nám ještě zbývá?

Šestým hráčem, který je nejpilnějším střelcem klubu skupinové fáze Ligy mistrů, je Alexandr Keržakov ze Zenitu Petrohrad (161 gólů ve 358 zápasech). A pak je tu ještě Vitalij RodionovBATE Borisov, autor 133 gólů.

Ohrozí někdo Eusébia?

Střelecké legendy tedy nevymírají, spíše naopak.

Ale na výkony některých je přece jen těžké dosáhnout. Ne nadarmo má Eusébio v Lisabonu sochu – za Benfiku dal 467 gólů.

Hráči, kteří by ho mohli na klubové úrovni ohrozit, jsou stále v nedohlednu.

[related_program]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru