PILNÉHO domácí hřiště: Kolik rozhodčích dorazí do Příbrami?

[related_program]

Na důležité zápasy brankoví rozhodčí

Fotbalová asociace České republiky letos praktikuje systém, kdy na důležitá utkání posílá kromě klasické čtveřice sudích ještě brankové rozhodčí.

Trošku mi ale uniká výběr zápasů, protože podle čeho se dá vlastně přesně určit, které utkání je důležité a které ne. Podle mě jsou důležité všechny zápasy v daném kole Synot ligy, tak proč by některé týmy měly mít privilegium ve větším počtu sudích?

rozhodčí

Finance by se daly vynaložit jinak

Navíc ani přítomnost čtyř očí navíc nezaručuje, že zápas bude řízen bezchybně.

Ze strany FAČR mi to přijde jako vyhazování peněz. I brankoví rozhodčí si totiž přijdou na vcelku slušný peníz, který by určitě mohl být využit smysluplněji. Třeba jako finanční příspěvek pro trenéry, kteří se malým dětem věnují spíše z lásky ke sportu, než s vidinou nějakého zisku.

Místo kvantity raději kvalitu

Komise rozhodčích by se měla místo kvantity spíš soustředit na kvalitu, protože někteří sudí, kteří pískají ligu, by si měli občas dát ruku na srdce.

Někdy by totiž bylo lepší, kdyby se drželi hesla, pískám jen to, co vidím, nebo spíš mávám jen to, co vidím.

[related_program]

Někteří asistenti nerozeznají ani jednoduchý ofsajd. Naposledy si vzpomínám na Pavla Vlasjuka, který asistoval při malém pražském derby mezi Slavií a Duklou.

Vlasjuk zůstal nepotrestaný

Ten naprosto vyhořel při posuzování jednoduchých ofsajdových situací, kdy nedokázal posoudit postavení dvou hráčů, kolem kterých široko daleko nikdo nebyl.

Na druhou stranu ale zvládl dobře vyhodnotit složitou situaci, která předcházela vyrovnávacímu gólu Slavie.

[fve]https://youtu.be/FW89K5xIeDA[/fve]

Potom je velká škoda, že tyto chyby zkazily jeho reputaci. Ač Pavel Vlasjuk svými chybami ovlivnil průběh zápasu, žádného trestu se nedočkal. V tomto kole byl nominován jako asistent na utkání Bohemians 1905 proti Brnu.

Chyby se kupí, než aby se eliminovaly

Pavel Vlasjuk v tom není sám, protože dalším podobným expertem je David Hock. I jemu poměrně často dělají problémy zdánlivě jednoduché ofsajdové situace.

Pak se nabízí otázka, k čemu jsou vlastně všechny ty semináře rozhodčích, když se chyby sudích spíš kupí, než aby se eliminovaly.

A to v Čechách a na Moravě skutečně nejsou lepší rozhodčí, než ti, co figurují na prvoligové listině?

[related_program]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru