Bitevní pole Vlasty KAISERA: Brankáři v Chelsea – jak stařeček Mourinho měnil, až vyměnil

Jen jeden problém zde byl: oba se cítili být jedničkami…

A měli proč.

Sběratelé trofejí

Petr Čech získal s Chelsea čtyřikrát titul, čtyřikrát FA Cup, třikrát ligový pohár, vyhrál i Ligu mistrů a Evropskou ligu.

Belgičan měl sice bilanci chudší o deset let, o které je mladší, ale také to nebyl žádný nazdárek.

S Atlétikem Madrid získal titul, Španělský královský pohár, Evropskou ligu a stal se i finalistou Ligy mistrů.

Mistrovský titul navíc získal i jako mladíček v belgické lize s Genkem, s nímž vyhrál i belgický pohár.

Dohromady tedy tato dvojice získala osmnáct velkých trofejí.

Petr Cech Chelsea Arsenal

Nejlepší duo na světě?

Manažer José Mourinho Belgičana hned v úvodu sezóny 2014/15 obsadil do role jedničky a Petr Čech to se svou typickou profesionalitou a nadhledem snášel – bulvární listy si jeho peprných vyjádření nijak neužily.

Každopádně, kdykoliv Belgičan ze sestavy vypadl, velmi kvalitně ho zastoupil. Chelsea s přehledem získala mistrovský titul, inkasovala 32 gólů, nejméně v lize.

A situace dnes? Čechovi nebylo bráněno v přestupu do Arsenalu, Courtois si tedy pojistil roli jedničky. Moc si ji ale neužívá. Hned v prvním ligovém kole byl vyloučen a brzy po návratu si vážně poranil koleno a minimálně do prosince je „out“.

Thibaut Courtois Chelsea

Bezejmenní náhradníci

Do branky se tedy posunul Asmir Begovič, nepochybně kvalitní gólman, který ovšem nemá příliš zkušeností na té nejvyšší úrovni. Bosenský reprezentant toho nejvíc odchytal ve Stoke, ale nikdy nezískal žádnou velkou trofej.

Do pozice dvojky se pak po Courtoisově zranění posunul jednadvacetiletý mladíček Jamal Blackman. Jeho zkušenosti? Nulové! Odchovanec Chelsea neodchytal zatím za tento klub ani jediný ligový zápas, a dokonce se mu to nepoštěstilo ani ve druhé lize v Middlesbrough, kam byl poslán na půl roku na hostování.

Každý musí nějak začínat, ale jen připomenu, že Petr Čech už byl v tom věku jedničkou ve Spartě i v Rennes. A Courtois měl již dokonce na kontě pět ze svých trofejí.

Řešení? Amatér z Itálie

Neuvěřitelná story kolem gólmanů v Chelsea ale nemá konce. Jako rezerva pro branku byl čerstvě získán italský třiatřicetiletý gólman Marco Amelia.

Ten v červenci 2014 rozvázal smlouvu s AC Milán, kde byl jen nevyužívaným třetím gólmanem. Od té doby se spíše jen „poflakoval“ – jinak to říci nelze.

Nejprve vzal zavděk chytáním v amatérském klubu Rocca Priora. Na půl roku ho angažovala Perugia, ale v tomto druholigovém klubu nastoupil jen k jedinému zápasu. A pak už opět došlo na ryze amatérskou úroveň. V klubu Lupa Castelli Romani byl jen na otočku – celých osm dní.

Marco Amelia Chelsea

O důvodech tak výrazného propadu výkonnosti i renomé bývalého Buffonova náhradníka v reprezentaci se dá jen spekulovat. Každopádně nyní – po poklesu na amatérskou úroveň – dostal velkou a zcela nečekanou šanci v Chelsea.

V klubu, jenž v defenzívě v minulém ročníku vévodil (0,84 inkasovaných gólů na ligový zápas), zatímco nyní ve stejné činnosti neuvěřitelně tápe. Sedmnáct inkasovaných gólů po osmi kolech a průměr 2,12 inkasovaných branek na zápas.

Raději neporovnávat

Po luxusním triu Petr Čech, Thibaut Courtois a Mark Schwarzer (do ledna 2015) tedy aktuálně přebírá štafetový kolík trio Asmir Begovič, Jamal Blackman a Marco Amelia.

Cítíte už ze zvuku oněch jmen ten nebetyčný rozdíl?

Je jasné, že José Mourinho za zranění Courtoise nemůže, ale přesto – nezdá se vám, že se ocitl v nezáviděníhodné pozici hrdiny z pohádky o stařečkovi, který měnil, až vyměnil?

Mourinho

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru