Milníky anglického fotbalu I: Jak první „Neporazitelní“ vítězili ve fotbalovém pravěku (1888/1889)

Je tomu přesně čtvrt století, co se v roce 1990 na setkání současného předsedy fotbalové asociace Grega Dykea a zástupců pěti předních anglických klubů zrodila myšlenka na založení Premier League. Velkolepého divadla, které dnes sledují miliardy fanoušků po celé zeměkouli, včetně diváků O2 Sport.

Co tomuto historickému odtržení od ostatních anglických soutěží předcházelo? A jaké další nezapomenutelné okamžiky příznivci nejpopulárnější ligy světa prožili?

To vše se dozvíte ve výpravném seriálu, který právě otevíráme.

Vrátíme se v něm až na samý začátek – do roku 1888, kdy se hrál premiérový ročník anglické nejvyšší fotbalové soutěže.

wilhelm II_dw_com

Na trůn usedl poslední německý císař Vilém II. Vizionář a fantasta Jules Verne vydal Dva roky prázdnin. Vincent van Gogh namaloval slavné Slunečnice a uřízl si ucho. A v křivolakých uličkách londýnského East Endu řádil nepolapitelný Jack Rozparovač. A taky se hrál premiérový ročník anglické nejvyšší fotbalové soutěže.

slunečnice

Konec fotbalovému chaosu

Tehdy se birminghamský obchodník s textilem William McGregor rozhodl, že chaotickému dění v kolébce fotbalu dá konečně nějaký řád.

William McGregor Aston Villa

Obeslal zástupce významných klubů a pozval je do Londýna. Schůzka se uskutečnila 23. března 1888, v předvečer finále FA Cupu, který se v té době hrál již 17 let.

O měsíc později spatřila světlo světa The Football League – Fotbalová liga. Žádné jiné označení nepotřebovala. Byla první na celé planetě.

Na úvod 12 klubů

Úvodní sezony se zúčastnil tucet týmů:

McGregorova Aston Villa, jejímž byl skotský rodák dlouholetým funkcionářem, a dále:

  • Accrington,
  • Blackburn Rovers,
  • Bolton Wanderers,
  • Burnley,
  • Derby County,
  • Everton,
  • Notts County,
  • Preston North End,
  • Stoke,
  • West Bromwich Albion a
  • Wolverhampton Wanderers.

Hned napoprvé rekord

Hned napoprvé přinesla liga rekordní zápis. Preston prošel celým ročníkem bez jediné porážky, a mohl se tedy ověnčit titulem The Invincibles – Nepřemožitelní!

Ve 22 kolech osmnáctkrát zvítězil a čtyřikrát remizoval, takže všehovšudy poztrácel jen čtyři body (tehdy se ještě za výhru udělovaly dva body a za nerozhodný výsledek jeden). Nasázel úctyhodných 74 branek a inkasoval jich jen 15.

Preston North End

Tým vedený sekretářem a manažerem v jedné osobě Williamem Sudellem tedy naprosto suverénně dobyl mistrovskou trofej. Symbolicky, protože sám Sudell vymyslel a prosadil název The Football League.

Lillywhites (Liliově bílí) byli favority od samého počátku. Rok před založením Fotbalové ligy rozdrtili v FA Cupu Hyde 26:0, což je dodnes platný rekord.

Čím to, že byli tak dobří?

Především jako jedni z prvních stavěli opravdové profesionály. Přiváděli je hlavně ze Skotska. Nalákali je na lukrativní mzdové podmínky. Platili jim až tři libry týdně – tehdy víc než slušný peníz – a vlastně tak předběhli dobu.

Sudell byl také průkopníkem dosud neznámého rozestavení 2-3-5 a propracovaných taktických tahů. Nikdo před ním nepoužíval na předzápasových poradách k nákresům školní tabuli.

Král střelců a Malý démon

Proto se fandové příliš nepodivovali nad tím, že Preston všem ujel o parník. Kanonýr John Goodall se navíc stal králem střelců. Dal 21 gólů, v průměru tedy jeden na zápas.

john goodall_gardaqmna_ucoz_com

„Vypadá to, že se jeho nohy hýbou ve rtuti,“ řekl o něm jeden ze soupeřů. Goodall pečlivě studoval hru a podle mnohých byl zakladatelem vědeckého pojetí fotbalu.

Osmnácti přesnými trefami mu sekundoval James Ross, řečený Malý démon. Tihle dva šutéři tvořili společně s nepřekonatelným brankářem Jamesem Trainerem osu zlatého týmu.

FA Cup jako bonus

Preston získal prvenství s předstihem, a mohl se tedy soustředit na FA Cup. Ten pak také po finálové výhře 3:0 nad Wolverhamptonem skutečně získal a jako první anglický tým slavil double. Za celý rok tím pádem neprohrál ani jeden ligový či pohárový zápas, což se od té doby nikomu jinému nepodařilo.

Přiblížil se Arsenal

Ani Arsenalu ne. Byť svěřenci Arséna Wengera v báječné sezoně 2003/2004 své předchůdce z fotbalového pravěku v mnohém napodobili. Také oni za 38 kol Premier League ani jednou neklopýtli.

arsenal

Uhráli 26 vítězství a 12 remíz a jsou tedy Invincibles moderní epochy. Domácí pohár se jim však získat nepodařilo. Vypadli v semifinále s pozdějším vítězem Manchesterem United.

Úspěch Prestonu North End je tedy stále nejen nepřekonaný, ale dokonce nebyl ani vyrovnaný. Na stadionu Deepdale, který mimochodem stojí dodnes, si tento výjimečný výsledek můžete připomenout v tamní síni slávy.

 stadion deepdale

Příště: Huddersfield – inspirace pro Klapzubovu jedenáctku

Foto: guardian.com, avfc.co.uk, dw.com, gardaqmna.ucoz.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru