Vlastimil PALIČKA: Slavia ukázala Spartě moderní fotbal. Rudí byli příliš profesorští

Derby pražských S je v každé sezoně jedním z nejočekávanějších zápasů. I tentokrát přilákalo plný stadion. Z výborné atmosféry často vzejde i kvalitní výkon, a to se také stalo.

[related_program]

Slávisté byli skvěle připravení

Slavia překvapila. Nejen vítězstvím, ale i svým výkonem. Vyhrála sice těsně, ale naprosto zaslouženě. Spartě ukázala, jak vypadá moderní fotbal na mezinárodní scéně.

Slávisté skvěle napadali a nedali Matějovskému, Hušbauerovi a Dočkalovi téměř žádný prostor. Všichni tři jsou to skvělí a kreativní fotbalisté, ovšem jen pokud dostanou prostor a čas. Když na ně soupeř vyrukuje s agresivním pojetím, mívají potíže.

derby palička souboj

Čekal jsem, kdy Slavii dojdou síly. Nedošly, proto vyhrála

Sparťané také často inklinují k trochu pohodlnému a profesorskému fotbalu s velkým držením míče.

Podle mě je tohle přežitý způsob hry.

Přímočařejší, rychlejší a agresivnější fotbal je dle mého názoru i hezčí na pohled.

Slavia taková byla. Na soupeře se skvěle připravila a také kondičně vydržela. Pořád jsem čekal, kdy jí dojdou síly, protože takový způsob hry je hodně náročný.

Síly nedošly a Slavia vyhrála.

derby palička latka

Sparta zklamala

Musím říct, že Sparta zklamala, ale zase až takové překvapení to pro mě nebylo.

Sparta má delší dobu problémy vzadu, které plynou z toho, že její obránci nejsou tak docela obránci. Konstruktivní beky i stopery jako trenéři chceme, ale zároveň je potřeba, aby hráli bezpečně.

Říkám tomu koeficient bezpečnosti. Ten je jiný před vlastním pokutovým územím a jiný před soupeřovým. Řekl bych, že obránci Sparty jsou pro tým občas až nebezpečně konstruktivní.

derby palička uhrin radost

Chyba Hybše? Žádné překvapení

Přesně z toho pramenila chyba Matěje Hybše před prvním gólem. Nepřekvapilo mě to, protože podobně riskantně si počínal i v minulých zápasech, jen to soupeři nepotrestali.

Podobné chvilky mají i Costa a Holek čili původně krajní obránce a záložník.

Nechci říct, že by je Sparta musela vyměnit, všichni jsou to dobří hráči. Ale musí změnit přístup, jinak budou mít dál problémy. Na mezinárodní scéně zvlášť.

[related_program]

Boleslav překvapila

I další zápasy týmů z čela tabulky se mi v tomto kole moc líbily. Překvapila mě Mladá Boleslav, jak suverénně zvládla zápas v Jablonci. Ten působil podobně jako Sparta – chladně, bez momentu překvapení. Prohrál zaslouženě. Pokud proti němu soupeř zaleze, neví si s tím rady.

boleslav jablonec

Sympatický Liberec

Slovan se mi v Plzni líbil už v superpoháru, který také prohrál 2:1. I tentokrát předvedl sympatický výkon a Plzeň utkání otočila s vypětím všech sil. Na letošním Liberci je vidět, že velká jména rozhodně neznamenají víc než odhodlání, motivace a touha něco dokázat. Ze druhé ligy přišel v podstatě neznámý trenér Trpišovský, přivedl několik neznámých hráčů a Slovanu to přesto perfektně funguje.

Foto: Facebook Slavia Praha a FK Mladá Boleslav

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru