Nejžhavější mobilní novinky podzimu

Nové iPhony nejsou jedinými mobilními novinkami letošního podzimu. Naopak, celou záplavu jich na začátku září přinesl veletrh IFA v Berlíně. A nejen ten, novinky výrobci představovali i samostatně. Špičkové novinky přináší značky Samsung, Huawei, Sony a další.

 

Galaxy-S6-edge+_right_White-PearlSamsung se se svými esy vytáhl ještě před samotným berlínským veletrhem, samostatně představil dvojici svých špičkových modelů Galaxy S6 edge+ a Note 5. Oba jsou vlastně zvětšenými verzemi klasických modelů S6. Note vychází z běžného modelu a má tradiční dotykové pero, typ edge je model se zahnutými okraji displeje a bez dotykového pera. Na evropský trh se zatím dostane jen druhý jmenovaný, místní zákazníci si nejspíš podle Samsungu příliš na stylus nepotrpí. Výbava telefon je stejná jako u menších typů S6, rozdíl je jen v úhlopříčce displeje, která vzrostla na 5,7 palce.

Na veletrhu IFA pak Samsung ukázal své nové chytré hodinky. Jmenují se Gear S2 a poprvé mají u Samsungu kruhový displej. Hlavní novinkou je ovšem ovládání, kterým se Samsung výrazně odlišuje od konkurence. Krom dotyků se totiž hodinky Gear S2 dají ovládat otočnou lunetou po obvodu displeje. Díky tomu lze snadno procházet nabídku menu i aplikací. Hodinky mají operační systém Tizen a mají existovat i ve verzi s novou virtuální SIM kartou. Ta se ovšem do Evropy nechystá. Samsung u hodinek vsadil také na styl, připravil tedy několik provedení včetně těch s velmi elegantními koženými pásky.

Gear S2_Classic _Left

Co se smartphonů týče, největší pozornost na sebe v Berlíně upoutalo Sony. To totiž představilo kompletní modelovou řadu špičkových Xperií Z5. Jsou celkem tři, všechny mají výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 810, nový špičkový fotoaparát s rozlišením 23 megapixelů nebo třeba čtečku otisků prstů zabudovanou v bočním vypínacím tlačítku. Telefony jsou rovněž odolné vodě a prachu, splňují certifikaci IP68, samozřejmostí je Android 5.1 nebo podpora rychlého nabíjení.

Modely se liší především displejem. Malá Xperia Z5 Compact má úhlopříčku 4,6 palce a HD rozlišení, klasické provedení Z5 je větší, úhlopříčka displeje je 5,2 palce a rozlišení povýšilo na Full HD. Tou opravdovou technickou, ale i designovou, perlou je pak Xperia Z5 Premium. Luxusní kovové provedení těla tu dělá společnost ještě luxusnějšímu displeji. Ten má úhlopříčku 5,5 palce a jako první v mobilním světě disponuje 4K rozlišením.

16. Z5_Premium_gold_group

O slovo se v Berlíně přihlásil také Huawei. Ten se pochlubil svým novým top-modelem Mate S. Ten má velký 5,5palcový Full HD displej, v nejdražší verzi bude jeho specialitou podpora technologie ForceTouch. To je to samé, co Apple označuje jako 3D Touch, displej cítí i tlak, nikoli jen samotný dotyk. Huawei byl vlastně prvním výrobcem, kdo takový displej ve smartphonu přestavil, Apple předběhl o necelý týden. Ale do prodeje půjde jako první iPhone s touto technologií, Huawei ji ještě ladí a k zákazníkům se dostane později.

Huawei Mate S_ColorsMate S je elegantní smartphone s precizním kovovým zpracováním a špičkovou výbavou. Nechybí například čtečka otisků prstů na zadní straně, podobně jako u loňského velkého Mate 7. Huawei u novinky slibuje i výborný fotoaparát s manuálním ovládáním, jeho rozlišení je 13 megapixelů.

Ještě před berlínským veletrhem se svým novým modelem pochlubila také sesterská značka Honor. Typ Honor 7 má podobnou výbavu jako Mate S, jen jeho displej je o trochu menší a telefon neklade takový důraz na design a zpracování. Bude ovšem výrazně levnější.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru