Milan ŠTĚRBA: Výhra Slavie je pro ligu dobrá. Potřebuje obě S v plné síle

A letos navíc jedno velké překvapení. Výkon domácí Slavie.

Všechny předzápasové prognózy ukazovaly, že do souboje se Slavií vstupují v roli favorita fotbalisté Sparty. V jejich prospěch hovořila bilance posledních vzájemných zápasů, postavení v tabulce i předváděná hra.

Diváci a fanoušci podvědomě očekávali buď vítězství Sparty, nebo upachtěnou remízu v zápase, ve kterém toho k vidění moc nebude.

Málokdo čekal, že se o kvalitu podívané v Edenu bude starat především domácí Slavia.

slavia derby 2

Výborný výkon Slavie je třeba jednoznačně vyzdvihnout. Druhým faktorem je ovšem výkon sparťanů.

Tři hráči v základní sestavě sešívaných nikdy nepoznali atmosféru derby, především v záloze Slavii měly citelně chybět zkušenosti.

Vedle sebe nastoupili 22letý Jaromír Zmrhal a ještě o 2 roky mladší debutant v derby Tomáš Souček.

slavia zmrhal

Přitom se měli prát s ostříleným mazákem Markem Matějovským nebo reprezentantem Josefem Hušbauerem. Mladí fotbalisté Slavie však soupeře po všech stránkách převyšovali.

Pohyb, důraz v osobních soubojích, přesné dodržování taktického plánu a odvaha směrem dopředu. To byly základní atributy jejich výkonu a výsledkem bylo nejen vítězství, ale i celková herní dominance.

Sparta především v prvním poločase předváděla bohorovný styl hry bez dostatečného pohybu. Jako by chtěl každý hrát, ale nikdo nechtěl odvádět černou práci v podobě náběhů, tandemů a soubojů.

sparta krejčí derby

Výsledkem byla sterilní hra po šestnáctku soupeře, aniž by se sparťanům dařilo proniknout do dobře se přesouvajícího defenzivního bloku soupeře.

Po přestávce prospělo Spartě střídání i změna rozestavení. Na stranách hřiště tak začaly vznikat přečíslení a volné prostory. Ty ovšem sparťané dokázali využívat pouze k centrovaným míčům, které většinou neměly potřebnou kvalitu.

sparta derby fatai

Slavia se díky zaslouženému vítězství posunula na čtvrté místo tabulky.

Asi to není úplně reálný obraz síly současného kádru, ale je vidět, že když se hráči mohou soustředit pouze na fotbal a ne na to, z čeho zaplatí hypotéku, může to v české soutěži stačit na dobré umístění.

Pro Synot ligu je probouzející se Slavia jenom dobře. Obě pražská S se totiž potřebují mít v plné síle.

Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru