Tomáš RADOTÍNSKÝ: Triumf v birminghamském derby by Sherwoodovu Aston Villu neměl zaslepit

Triumf nad odvěkým městským rivalem může Aston Villu konečně nastartovat i k lepším ligovým výsledkům, ale nesmějí se jím nechat příliš unést.

Villa se v lize sotva zachránila

Manažeru Timu Sherwoodovi se na lavičce Villans zatím obecně daří spíš v pohárech než v ligové soutěži. Na jaře dovedl svůj celek až do finále FA Cupu, kde musel překousnout debakl 0:4 s Arsenalem.

Aston Villa Sherwood

Zato v Premier League se tak tak zachránil. Obsadil až 17., tedy poslední nesestupové místo a od propadliště jej dělily jen tři body.

Sherwood nebyl pánem situace

Sezonu zakončil výpraskem v Southamptonu a domácí porážkou se sestupujícím Burnley, takže se rozhodně nedá říci, že by byl pánem situace.

Na jeho obranu je však třeba říci, že rozklížený tým převzal až v únoru, takže měl jen minimum času na odklon od nekoukatelného a sterilního způsobu hry.

Přesto se o změny k lepšímu projevu snažil i v době, kdy potřeboval především dobré výsledky, což je sympatické.

Kádr Villans je celý překopaný

Záhy však shledal, že s hráčským materiálem, který mu zanechal předchůdce Paul Lambert, je posun k atraktivnímu útočnému fotbalu de facto nemožný.

Zahájil tedy palácovou revoluci a v kádru nenechal kámen na kameni. Přišlo 11 nových hráčů a většina z nich pravidelně nastupuje v základní sestavě. Chce to tedy čas, aby se nově vytvořený celek sehrál a něco vybudoval.

Aston Villa

Fanoušci začínají být netrpěliví

Jenže mezitím musí zároveň sbírat body. Jinak bude eskalovat netrpělivost strádajících fanoušků. Ještě v sezoně 2009/2010 Aston Villa obsadila 6. příčku a postoupila do Evropské ligy.

Pak ale přišel pozvolný pád. V dalších ročnících skončila postupně 9., 16., 15., znovu 15. a 17.

Majitel stále zůstává

Už dlouho si tedy zahrává s ohněm. Za těch pět let se vyměnili 4 manažeři a spousta hráčů. Jediné, co zůstává, je majitel klubu Randy Lerner.

Jeho záměry a vztah ke klubu jsou však diskutabilní. Už loni na jaře oznámil, že chce svůj podíl prodat. Zatím ale nenašel vhodného kupce, a tak pokračuje dál. Jaké má nyní úmysly, to je těžké vystopovat.

Ligová prohra s West Bromem

Oč lépe by se mu to prodávalo, kdyby byli Villans prvoligovým klubem. To ovšem příští rok nemusí platit. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Ani start do letošní sezony anglické ligy jim nevyšel.

Aston Villa West Brom

Po 6 kolech mají jen 4 body a jsou čtvrtí od konce. Ve víkendovém střetnutí se sousedním West Bromwichem si nevytvořili pořádnou šanci. Herní pokrok aby člověk pohledal.

Pohárové zlepšení nálady

V úterý večer tak pro ně prestižní derby s Birminghamem znamenalo víc než kdykoli předtím.

Buď – anebo. V první půli podal Sherwoodův tým další šílený výkon.

Fanoušci jej o přestávce při odchodu do kabin vypískali. Až po změně stran udělal domácí manažer důležitá střídání a taktické změny se vyplatily. Konkurent Libora Kozáka v boji o místo v sestavě Rudy Gestede rozhodl o vítězství 1:0 a postupu do osmifinále.

Aston Villa

Nenechat se ukolébat

Aspoň na chvíli se tedy příznivci Villans mohou cítit jako králové. Hráči ani sám Sherwood by se však skalpem největšího nepřítele neměli nechat ukolébat.

Žádný suverénní výkon to proti druholigovému soupeři rozhodně nebyl. Birmingham byl rovnocenným protivníkem. Během utkání se několikrát ukázalo, že Aston Villa má svou úrovní občas blíže ke špičce druhé nejvyšší soutěže než dejme tomu ke středu tabulky Premier League.

Aston Villa

Optimismus proto není na místě. Spíše střízlivý přístup, důsledná analýza hry a výsledků a pátrání po příčinách selhání. Třeba v Leicesteru, kde Villans vedli 20 minut před koncem 2:0, ale nakonec prohráli 2:3.

Až tedy ve Villa Parku odezní euforie ze slavné výhry, měl by nejen Sherwood, ale i celé vedení klubu bít na poplach. Jinak může vítěze Poháru mistrů evropských zemí z roku 1982 čekat další hubený rok. A tentokrát se špatným koncem.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru