Milan ŠTĚRBA: Lafata vylepšil svůj vlastní rekord. Dá se vůbec zastavit?

Proti olomoucké Sigmě to byl jeho jubilejní 50. zásah ve sparťanském dresu. Na tohle kulaté číslo přitom spotřeboval pouze 78 zápasů.

David Lafata Jablonec Sparta

Dá se vůbec David Lafata v jeho současné formě uhlídat?

Odpověď zní: Těžko, ale uhlídat se dá teoreticky každý.

Proti mluví fakt, že Lafata se v této sezoně dokázal prosadit po rohovém kopu, po centrech z křídla, přihrávkách za obranu i po střele z dálky.

David Lafata Sparta Praha Dukla Praha

Takže je komplexní hrozbou, ať už se nachází uvnitř šestnáctky, nebo v jejím okolí.

Další špatnou zprávou pro soupeře je, že spoluhráči Lafatu zásobují skvělými přihrávkami, často hranými naprosto instinktivně.

Jak uhlídat Lafatu?

Rada první

V okamžiku, kdy je míč v křídelním prostoru, si Lafata zpravidla nabíhá na zadní tyč. Přesně tam ho jeho spoluhráči hledají. A to i v situaci, kdy nemají ideální přehled o dění před brankou.

Rada druhá

Stopeři, vždy sledujte Lafatu! Z dohledu ho pustili například stopeři Mladé Boleslavi, nestihli si ho přebrat a bylo to. Především střední obránci by měli za každé situace hlídat Lafatu, ten se totiž umí excelentním způsobem odpoutat od soupeře v pravý čas a tyhle tři čtyři kroky mu zpravidla stačí ke skórování.

Jasně, že existuje pravidlo o křižování krajních obránců, ale v tomhle případě, páni stopeři, všeho s mírou.

Sparta Praha fotbal

Rada třetí

Nezapomínejte, že to Lafata umí i z dálky. Především defenzivní záložníci by se neměli nechat oklamat tím, že Lafata dává drtivou většinu svých branek po zakončení uvnitř šestnáctky. V okamžiku, kdy se dostává za vápnem k míči, raději padat do střel.

Foto: Facebook AC Sparta Praha
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru