Tomáš RADOTÍNSKÝ: Čech si před návratem na Chelsea spočítal nuly. Slavnostní virbl ještě českému bubeníkovi nezazní

[related_program]

Třiatřicetiletý Čech vyhrál během svého angažmá na Stamford Bridge co se dalo. Čtyřikrát triumfoval v Premier League, stejný počet prvenství má v FA Cupu, třikrát se radoval z Ligového poháru a dvakrát z Community Shield. Na fotbalový Olymp vystoupil před třemi lety, kdy s Blues získal trofej pro vítěze Ligy mistrů, o rok později navíc přidal i pohár pro nejlepší tým v Evropské lize.

chelsea

Čechovy rekordy v barvách Chelsea ještě asi dlouho zůstanou nepřekonány. Připsal si nejvíc startů ze všech cizinců v klubové historii (486), nejvíc čistých kont v soutěžních zápasech (220) i v Premier League (162), chytil nejvíc penalt (12) a drží i rekord neprůstřelnosti (1025 minut v řadě v mistrovské sezoně 2004/2005).

Před jeho sobotním comebackem na západ Londýna se objevovaly zprávy, že by mohl vyrovnat rekord Davida Jamese v počtu vychytaných nul v Premier League. Bývalý anglický reprezentant, jenž mimo jiné oblékal dres Liverpoolu, Aston Villy a Manchesteru City, jich zaznamenal 169. U Čecha byly dlouho uváděny různé údaje.

Petr Čech Arsenal

Po sobotní výhře 2:0 nad Stoke se k tomu český gólman vyjádřil v rozhovoru pro svůj oficiální web www.petr-cech.cz: „Mám 171 čistých kont, ale podle pravidel by se měly počítat jen nuly ze zápasů, které člověk odchytá od začátku do konce. Takže si čtyři nuly nemůžu počítat a aktuální správné číslo je 167.“

O několik dní později se však ještě k celé záležitosti vrátil na svém twitterovém účtu a v angličtině vzkázal toto: „Ani já sám nevím skutečný počet svých čistých kont! Omylem jsem si dvě nuly započítal dvakrát. Správně je 165.“ A vzápětí dodal: „Příště si nuly přepočítám lépe.“

Tato informace odpovídá i oficiálním statistikám anglické nejvyšší soutěže: 1. James 169, 2. Čech 165.

Čili brankář Arsenalu ztrácí čtyři vychytané nuly. V sobotu odpoledne tedy svého konkurenta určitě nevyrovná, natož aby jej překonal. To se mu může podařit nejdříve 24. října v utkání proti Evertonu. Mezitím však musí udržet čistý štít i proti Chelsea, Leicesteru, Manchesteru United a Watfordu.

To je hodně těžká zápasová série. I když má Čech v tuto chvíli tři kola s nulou v řadě, nevěřím moc tomu, že by se absolutním rekordmanem Premier League stal v tak krátké době. Dříve či později však k tomu dojde. Je jen otázkou času, kdy si Čech doma slavnostně zabubnuje na virbl.

Petr Čech fotbal reprezentace

Každopádně derby na Chelsea bude pro něj nejen prestižní záležitostí, ale také jedinečnou šancí svého bývalého zaměstnavatele definitivně odříznout z lana. Arsenal by v případě vítězství na Stamford Bridge utekl svému městskému rivalovi už o devět bodů a pro svěřence Josého Mourinha by se tak obhajoba titulu stala prakticky neřešitelnou záležitostí.

Nejspíš i z toho důvodu manažer Arséne Wenger ve středeční Lize mistrů v Záhřebu svou gólmanskou jedničku šetřil. Zápas proti Dinamu odchytal náhradník David Ospina. Za dvě inkasované branky sice nemohl, ale porážce 1:2 přesto nezabránil. Nepochybuji o tom, že na Chelsea se mezi tyče vrátí Čech. A že bude dělat všechno pro to, aby si fandové Kanonýrů zchladili žáhu.

Foto: Reuters, uefa.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru