Milan ŠTĚRBA: Lafata se vrací na Střelnici, kde zanechal výraznou stopu

[related_program]

V jabloneckých kronikách mu i nadále patří druhé místo co do počtu gólů vstřelených týmu z Letné. Víc jich dal jen Tomáš Michálek.

V roce 2008, když se David Lafata vracel ze zahraničního angažmá zpátky do Jablonce, málokdo asi tušil, že nejúspěšnější část kariéry má stále teprve před sebou.

Na severu Čech se stal dvakrát králem ligových střelců a dal zde i 100. ligový gól, který jej posunul do elitní společnosti Klubu ligových kanonýrů.

David Lafata Jablonec Sparta

Do Sparty přestoupil v lednu 2013. I tady vyhrál tabulku střelců a v létě 2014 se konečně dočkal vytoužené trofeje. Spartu navíc k mistrovskému titulu dovedl jako kapitán.

Na úvod této sezóny přibrzdilo Davida Lafatu zranění.

Letní posila (a uvažovaná konkurence pro Lafatu) Marco Paixao se sice holedbal, že má v plánu překonat svůj vlastní osobní střelecký rekord 28 gólů za sezónu, už jeho úvodní soutěžní zápasy však naznačily, že se svým herním stylem může na podobná čísla rovnou zapomenout.

Po návratu Davida Lafaty do sestavy o to víc vynikla jeho důležitost pro tým Sparty. V současné době je s pěti brankami nejlepším střelcem týmu. Gól dal v každém ligovém utkání, do kterého zatím nastoupil.

Na jeho herním stylu se nic nezměnilo. Jeho góly v drtivé většině nebudou kandidovat na roli nejkrásnějších tref sezóny, i když v minulosti – třeba právě proti Jablonci – už ukázal, že i ty střílet umí.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=isvRBSLuerc[/fve]

Častěji ale letenský kanonýr umisťuje míče do branek soupeřů nestandardními částmi těla. Jako na Dukle, kdy se prosadil kusem těla, kde záda končí, ale nohy ještě nezačínají.

I takové góly ukazují, že Lafata ani v této sezóně neztratil svoji největší přednost – důraz a skvělý výběr místa.

David Lafata Sparta

Velmi důležitou součástí jeho výkonu jsou samozřejmě ty správné přihrávky od spoluhráčů. I v tom, jak je vidět, se sparťané (s několika posilami) zlepšují zápas od zápasu.

Jablonec se zatím před vlastními fanoušky trápí. V součtu s předkoly Evropské ligy nevyhrál ani jedno z dosavadních čtyř domácích utkání.

Nyní však na Střelnici poprvé v sezóně přijíždí soupeř, který bude sám v roli mírného favorita a který se bude muset tlačit vpřed. V tom by měla být výhoda pro rychlé útočníky Jablonce.

Tenhle nevyzpytatelný duel je k tipování zatraceně těžký.

[related_program]

Foto: pinstopin.com, fotbal.cz
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru