Vlastimil KAISER: Man United a Liverpool. O víkendu se potká šlechta Premier League

Ve Španělsku je to pravidelně Barcelona a Real Madrid, v Německu Bayern Mnichov, v Itálii Juventus, AC Milán a Inter, ve Skotsku Celtic (Rangers momentálně prominou), v Česku Sparta (Slavia momentálně promine…). Zkrátka smetánka zůstává na povrchu, pěkně v popředí.

V anglické Premier League na sebe o víkendu narazí dva suverénně nejvýznamnější kluby v oboru získaní trofejí.

Manchester United jich celkově nasbíral 62, Liverpool FC o dvě méně.

man united liverpool

S velkým odstupem následuje Arsenal (43), pak přichází další velký skok. Čtvrtá Chelsea (28), dále Aston Villa, Tottenham Hotspur a Everton (všichni po 24), osmý je aktuální lídr tabulky Premier League – Manchester City (17).

To samozřejmě není z historického hlediska nijak málo, ale přece jen: je to více jak třiapůlkrát nižší úspěšnost než u nejúspěšnějšího rivala.

Právě Manchester United byl daleko nejaktivnější ve sbírání trofejí od doby vzniku Premier League, tedy od roku 1992.

Doslova se přehnal kolem dlouho zdánlivě nedostižitelného Liverpoolu, který v Premier League ještě nezískal titul ani jednou! To United slavili za stejnou dobu hned 13krát.

Football - Manchester United v Club Brugge - UEFA Champions League Qualifying Play-Off First Leg - Old Trafford, Manchester, England - 18/8/15 Sir Alex Ferguson in the stands before the match Action Images via Reuters / Jason Cairnduff Livepic EDITORIAL USE ONLY.

V roce 1992, kdy Premier League startovala, byl poměr vítězství ve velkých soutěžích, ať už anglických nebo evropských, mezi Manchesterem United a Liverpoolem 28 ku 48. Pak se rozjel manchesterský válec a rivala sroloval.

Ale ani on už není, co býval. Poslední dva roky je zcela bez trofejí, což je u něj v porovnání s Fergusonovou zlatou érou skoro kolaps, Liverpool naposledy získal ligový pohár v roce 2012. O posledním titulu z minulého století (!) už byla řeč.

Všichni mladí fanoušci Reds už znají mistrovské oslavy opravdu jen a pouze z vyprávění a čím dál tím víc jim to musí připomínat staré pověsti anglické…

Chelsea i Manchester City jsou v posledních letech daleko aktivnější.

Přesto přese všechno jim však mohou v Manchesteru United a v Liverpoolu posměšně parafrázovat výrok zámožného uhlobarona ze hry Divadla Járy Cimrmana: „Vyhrávejte, střádejte, až budete mít přes šedesát trofejí, přijďte, zúčtujeme spolu!“

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru