Václav PILNÝ: Roman a Dáša. Fotbalová tragédie, nebo komedie?

Pro pořádek, Dáša je Dagmar Damková, předsedkyně komise rozhodčích fotbalové asociace. Ovšem neřídí ji. To dělá její manžel Roman, neboli Roman Berbr, místopředseda FAČR, přezdívaný fotbalový černokněžník, Lord Voldemort, těmi spřízněnými nazývaný zase Náčelník nebo Taťka.

Vše odstartovala zpověď rozhodčího Libora Kovaříka. Ten se rozhodl s pískáním skončit, protože podle něj o něm rozhodoval už jen jeden člověk. A to Berbr. Ke Kovaříkovi se následně přidali další sudí, kteří jeho slova o Berbrově vlivu na nasazování sudích na zápasy i protlačování loajálních rozhodčích na listinu první ligy potvrzují.

Libor Kovařík rozhodčí

I kdyby byla pravda jen část věcí, které se v posledních dnech objevily v médiích, tak je to prostě špatně!

Je nepřípustné, aby rozhodčí byli vystaveni tlaku jakékoli osoby z vedení fotbalové asociace.

Komise rozhodčích musí být kvůli regulérnosti soutěže nezávislým orgánem, což podle vyjádření bývalých sudích není pravda.

Je nepřípustné, aby rozhodčí byli vystaveni tlaku jakékoli osoby z vedení fotbalové asociace. Ti kluci rozhodně nejsou hloupí. Velmi dobře vědí, kdo je komu v českém fotbale zavázaný, a to se pak může snadno projevit i při jejich řízení fotbalového zápasu. Vědomě i částečně podvědomě.

Zvlášť to platí v případě, kdy jsou konkrétní lidé na finančních příjmech od FAČR závislí. Dobře si dovedou spočítat, že nad nimi visí Damoklův meč v podobě vyřazení z listiny, a tím pádem hrozba díry v rodinném rozpočtu.

O to úsměvnější je v celé věci role předsedy FAČR Miroslava Pelty.

pelta

Člověk by čekal rázný zásah, nebo aspoň znatelné znepokojení. Jenže do předsednického křesla Peltovi pomohl právě bývalý agent StB Roman Berbr. A podle toho to teď taky vypadá.

Předseda nejdřív prohlásil, že se vlastně nic neděje a není tak potřeba přijímat žádná opatření.

Pod tlakem sice pomalu ustupuje, ale ze všeho nejvíc se snaží okatě zahrát celou kauzu do autu. Drží se hesla „mlžit, mlžit, mlžit“.

Já také občas na semináři pronesu nějaký ten vtípek.

Miroslav Pelta

Některé předsedovy věty by byly skutečně k smíchu, kdyby nebyly k pláči.

Dobrá je třeba tahle: „Já také občas na semináři pronesu nějaký ten vtípek.“ Pěkné vtípky, když Berbr o rozhodčím, který zkolaboval kvůli vedru, údajně prohlásil, že „měl radši chcípnout“.

Možná je to všechno jenom shoda náhod a do Lotyšska, kde český národní tým stvrdil postup na Euro do Francie, bylo zasedání výkonného výboru FAČR narychlo přesunuto z jiného důvodu než kvůli kauze „Dáši a Romana“.

Možná se vedení asociace opravdu nechtělo co nejvíce vzdálit novinářům, kteří v posledních dnech nepatří mezi jeho nejlepší kamarády.

Možná si Miroslav Pelta od vítězného zápasu nad Lotyšskem nesliboval, že by se na celou záležitost se sudími mohlo díky postupu zapomenout.

reprezentace radost

Zapomínat by se rozhodně nemělo. Na povrch vyplouvají neustále další a další informace, které jsou vším, jen ne dobrou reklamou pro český fotbal.

Ať už za současnou kauzou, kterou se vedení FAČR usilovně snaží opět zamést pod koberec, stojí kdokoliv. Ať už souvisí s plánem Ligové fotbalové asociace na samostatnou ligu nebo jen rozhodčím prostě došla trpělivost se současnou situací, vše se MUSÍ důkladně prošetřit.

Romana Berbra totiž dlouhodobě provází pověst velmi kontroverzní osoby, která si ve fotbalovém světě vypracovala takřka diktátorský vliv.

Omluvy Pelty, že Berbr pracuje pro fotbal na 100 procent, jsou velmi chabou obhajobou. On to přece určitě nedělá zadarmo, takhle obětavý není ani on.

Zda se z toho fotbalového dramatu vyklube tragédie nebo komedie, ukáží teprve následující týdny…

Foto: Reuters, fotbal.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru