Milan ŠTĚRBA: Favority Synot ligy ovlivnily boje v evropských pohárech

Je to úspěch a především reálný obraz síly českého klubového fotbalu. Nicméně se nelze ubránit pocitu, že šlo dosáhnout i na nejprestižnější evropskou klubovou soutěž.

sparta fotbal

Je překvapivé, jak moc trenéři v těchto velmi důležitých zápasech, v kombinaci předkol a ligových utkání, točili jednotlivé sestavy a často měnili i rozestavení. Ještě víc překvapující jsou některá vyjádření hráčů týkající se velké únavy.

Jistě, v případě dlouhého cestování uprostřed týdne je jasné, že síly na víkendový zápas nemusejí být optimální. Ale fotbalisté, kteří mají vesměs ambici, zahrát si jednou za nějaký zahraniční klub (taktéž s pohárovými ambicemi), si na podobnou zátěž prostě musejí zvykat.

A zvlášť v tomhle období je velmi důležité, aby se základní sestava stabilizovala a změn bylo co nejmíň.

Sparťanský experiment

Na Spartě to ovšem nebylo jen o personálních změnách, ale také o jednom experimentu s rozestavením, a to s použitím tříobráncového systému.

Samozřejmě lze nalézt mnoho argumentů pro. Je velkou výhodou týmu a hráčů, pokud umějí plynule, bez nějakého dlouhého zvykání používat víc herních systémů (v tomhle ohledu jsou fotbalisté v mládežnických týmech často poměrně zanedbaní). Lze tak využít moment překvapení vůči soupeřovi, který nebude vědět, na jaký systém se připravit.

Ščasný Sparta

Ale už první ligové zápasy Sparty naznačily, že způsob, jakým Sparťané tříobráncový systém aplikují, je náchylný na rychlé protiútoky. Proto se také po několika neúspěšných vystoupeních trenér Ščasný vrátil ke hře se čtyřmi obránci, a myslím si, že tři defenzivní hráče v řadě v podání Sparty už jen tak neuvidíme.

Tři týmy čekají na výhru

Navzdory těmto problémům Sparta odstartovala ze všech účastníků v Synot lize nejlépe a společně s Libercem (zatím velmi příjemné překvapení) jsou dvěma neporaženými celky.

Naopak to vypadá na obrovské problémy v Ostravě, která se zatím krčí na posledním místě tabulky. Stejně jako Olomouc a Bohemians 1905 ještě v tomto ligovém ročníku nedokázala zvítězit.

Zdeněk Zlámal Bohemians

V dalších kolech se dá očekávat vzestup týmů Plzně i Jablonce. Otázkou je, jak na tom bude Slavia, kterou čeká pod novými majiteli období velkých změn.

Tyto změny budou muset probíhat za běhu a navíc s vědomím, že se blíží vrchol podzimní části sezony, velké pražské derby. Zajímavé bude sledovat, zda se už nevyčerpal potenciál dalšího pražského celku Dukly, který v minulých sezonách hrál nad své poměry.

Foto: Facebook AC Sparta Praha, Facebook Bohemians Praha 1905
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru