Vlastimil KAISER: Přestupové léto a levné pušky

Manchester City se po období nuceného finančního uskromňování ordinovaného UEFA opět rozjel a dva přestupy ho katapultovaly na špici nejdražších nákupů tohoto léta. Raheem Sterling stál šejky z Etihad Stadium 49 milionů liber, Kevin De Bruyne dokonce 54,5 milionu liber.

Kde se však vliv velkých přestupových peněz zatím vůbec neprojevil, to je čelo tabulky střelců po čtyřech odehraných kolech.

Se čtyřmi góly je na čele trio Callum Wilson, Rijád Mahriz, Bafétimbi Gomis, následuje se třemi zásahy André Ayew.

A nechme zaznít také jména klubů, kterým tito střelci patří: Bournemouth, Leicester, Swansea. Ano, slyšeli jste dobře, opravdu žádná velká jména ani mezi fotbalisty, ani mezi kluby.

Bafetimbi Gomis Swansea

 

A pozor – také žádné velké peníze potřebné pro angažování těchto hráčů.

Callum Wilson přišel do druholigového Bournemouthu z Coventry za tři miliony liber a je tedy ze zmiňovaného střeleckého kvarteta jasně nejdražší.

Alžířan Rijád Mahriz totiž přestupoval v úplné tichosti během ledna 2014, jeho transfer se odehrál mezi dvěma tehdy druholigovými kluby, Le Havrem a Leicesterem.

Je velmi těžké vypátrat přestupovou sumu, ta totiž tehdy málokoho zajímala a výší rozhodně nešokovala.

Podle místního listu Leicester Mercury to bylo 500K, což v žargonu znamená 500 000 liber. Půl milionu. Tedy přibližně stokrát méně, než kolik nyní stál Sterling či De Bruyne!

A to nejlepší na konec – Francouz Bafétimbi Gomis a André Ayew z Ghany nestáli Labutě ze Swansea vůbec nic, přišli totiž po vypršení smlouvy zadarmo, jakožto volní hráči.

Je tedy vidět, že dobře pálí nejenom ty nejdražší pušky.

Pořadí na čele tabulky kanonýrů Premier League určitě dozná v průběhu soutěže podstatných změn, kvalita podpořená penězi se ještě prosadí.

Anthony Martial Monaco Manchester United

A velké peníze se přitom vytahují z peněženek za hráče, kteří ještě rozhodně nejsou velkými – jako v případě Anthonyho Martiala. Ten do Manchesteru United přichází ze stejné země, jako Mahriz, Gomis a Ayew, tedy z Francie, za 36 milionu liber.

Ale ten pozoruhodný kontrast končícího léta – milionové přestupové sumy na jedné straně a nenápadná střelecká elita na straně druhé – to stojí minimálně za úvahu. Co říkáte?

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru