Tomáš RADOTÍNSKÝ: Žádná labutí píseň. Swansea ještě zdaleka neřekla poslední slovo

I nedělní vítězství 2:1 nad Manchesterem United potvrdilo, že Labutě z Liberty Stadium jsou na správné cestě. I když se projevují trochu jinak než dřív.

Když před čtyřmi lety pod vedením Brendana Rodgerse postoupily do nejvyšší soutěže, sázely na španělskou tiki-taku. Místy předváděly až uspávací „házenou“. Držení míče a série krátkých přihrávek ve středu hrací plochy pro ně byly mantrou.

S příchodem Garryho Monka se přechodová fáze zrychlila a je přímočařejší. Ovšem to jí neubralo na nebezpečnosti. Spíše naopak – také v duelu s Rudými ďábly předvedla Swansea několik jednoduchých kombinací a mohla vstřelit více než dvě branky. Ty jí nakonec stačily, ale je třeba ještě připomenout, že jednou zachránila hosty i tyč.

Swansea City Manchester United

 

A přitom na držení míče Labutě prohrály 36 % : 64 %. V 1. kole na Chelsea byl tento poměr o něco vyrovnanější, ale stále v neprospěch velšského mužstva – 48 % : 52 %.

Přesto se dvěma účastníky hlavní fáze Ligy mistrů získali Swans celkem čtyři body, což je skvělé vysvědčení.

Swansea totiž dokáže s míčem nakládat účinněji než dřív. A lví podíl na tom mají ofenzivní hvězdy.

Vedení klubu mělo vždycky čich na skvělé útočníky. Napřed to byl Michu, po něm Wilfried Bony.

Nyní se o góly stará znovuzrozený Bafétimbi Gomis a společně s ním André Ayew.

André Ayew Swansea

Skauting ve Swansea funguje bezvadně a ke cti funkcionářů slouží zase to, že řadu těchto vynikajících zakončovatelů dokáží získat za pár šupů, nebo dokonce úplně zdarma.

Klíčovým mužem je ovšem manažer Garry Monk. Ten už ve svých 36 letech dovede starší, úspěšnější a zkušenější kolegy zastínit po taktické stránce. Na Stamford Bridge dobře vystihl problémy Chelsea s vysunutou obrannou linií a zaskočil Josého Mourinha kolmicemi do volného prostoru.

V neděli odpoledne zase předčil Louise van Gaala. Za stavu 0:1 posílil střed hřiště, změnil rozestavení a během osmi minut se za to dočkal odměny v podobě obratu z 0:1 na 2:1.

Monk je společně s Eddiem Howem z Bournemouthu největší mladou trenérskou nadějí v kolébce fotbalu. Podle mě to jednou dotáhne až na lavičku anglické reprezentace.

Ale na to všechno má spoustu času. Proč by teď ze Swansea odcházel? V tomhle klubu je všechno správně. A bude ještě líp.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru