MS v atletice: Medailová naděje zhasla. Oštěpařka Špotáková neprošla do užšího finále.

Devátý den (neděle 29. 8.) MS v bodech:

  • Oštěpařka Špotáková nepostoupila do užšího finále a skončila devátá.
  • 229 cm ve výšce pro Jaroslava Bábu znamenalo 7. místo.
  • Maraton žen vyhrála Etiopanka Dibabaová.
  • Etiopanky ovládly i běh na 5000 metrů.
  • Běh na 1500 metrů mužů vyhrál Asbel Kiprop.

Na závěr patnáctého mistrovství světa doufala česká výprava v druhý medailový úspěch. Barbora Špotáková, pravidelná medailistka z mistrovství světa, však nezažila dobrý den.

Po kvalifikaci jsem byla nepřiměřeně hodně unavená a bolavá. Neseděl mi asi tak dlouhý pobyt tady v Pekingu, bez rodiny. Nebudu se vymlouvat. Nemám trenéra, hledám se technicky. Každý vidí, že to není ideální, že výkony nejsou vyrovnané. Věřím, že příští rok budu lepší. Rio de Janeiro je můj cíl.

Barbora Špotáková

Česká oštěpařka nejprve po prvním nepovedeném pokusu úmyslně přešlápla, v dalších dvou se ale příliš nezlepšila. Výkon 60,08 m nakonec stačil na 9. místo, postup do užšího finále byl fuč. Špotáková, která se na letošní sezonu připravovala sama bez trenéra, odjíždí z MS bez medaile poprvé od roku 2005.

https://twitter.com/IAAFTV/status/637978367686344705

Zlato ukořistila nakonec Němka Katharina Molitorová, jež posledním hodem soutěže předvedla nejlepší oštěpařský pokus roku 67,69 metrů.

Posledním českým závodníkem ve hře byl Jaroslav Bába. Třicetiletý výškař má letos skočeno 231 centimetrů, ale ani to by mu na nejvyšší pozice nestačilo. Nakonec se karvinský rodák přenesl přes 229 cm a skončil na solidním 7. místě.

Dramatické finále výškařů rozhodlo až rozeskakování. Kanaďan Derek Drouin jako jediný překonal 234 centimetrů. O stříbro se podělili Ukrajinec Bohdan Bondarenko a domácí Číňan Čang Kuo-wej.

V jediné dopolední soutěži se utkaly maratonské vytrvalkyně. V čase 2:27:35 zvítězila Etiopanka Mare Dibabaová.

Ženy z Etiopie kompletně ovládly i běh na 5000 metrů. Postupně se za sebou umístily Almaz Ayanaová, Senbere Teferiová a Genzebe Dibabaová. První Ayanaová si pro zlato doběhla v rekordu světových mistrovství (14:26,83).

Hned pět běžců v závodě na 1500 metrů se vešlo do jediné vteřiny. Nejšťastnějším z nich byl ale s časem 3:34,40 Keňan Asbel Kiprop. Druhý doběhl jeho krajan Elijah Manangoi (3:34,63), bronz vybojoval Maročan Abdalaati Iguider (3:34,67).

Celý šampionát uzavřely štafety na 4×400 metrů. Nejprve se na okruhu představily ženy. Závod ovládly v úžasném finiši Jamajčanky, druhé byly Američanky a třetí reprezentantky Velké Británie.

V mužské štafetě předvedli nejlepší výkon letošní sezony Američané a zaslouženě si doběhli pro zlato. Druhá skončila štafeta Trinidadu a Tobaga, třetí byli opět Britové, kteří těsně předstihli Jamajku.

Pořadí národů ovládla v Pekingu Keňa.

Česká republika si zásluhou čtvrtkařky Zuzany Hejnové odváží jedinou medaili, zato zlatou.

Příští mistrovství světa v atletice se koná za dva roky v Londýně.

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru