5 kol Synot ligy: Sparťanské šachy, plzeňská výměna a Zlámalův moment slávy

Tři týdny bude trvat ligová přestávka. O víkendu se bude hrát 2. kolo českého poháru, pak následuje reprezentační pauza. Na ligové trávníky vyběhnou fotbalisté až 12. září.

Plzeň změnila trenéra a začala vyhrávat

Že první trenérská změna ligového ročníku proběhne zrovna u mistra, na to by si vsadil málokdo.

První ligové střetnutí sice svěřenci Miroslava Koubka vyhráli nad Slavií 2:1, pak ale přišlo vypadnutí z Ligy mistrů. Porážka od Dukly a dvě remízy na klidu nepřidaly. Ještě před dvojbojem s Vojvodinou Novi Sad o místo ve skupině Evropské ligy vedení Plzně Koubka odvolalo.

koubek

Na jeho místo přišel tandem Karel Krejčí – Pavel Horváth.

Trenér Krejčí tu s námi byl dlouho. Známe ho a víme, co od něj čekat. Takže věřím, že spolupráce bude pozitivní, že navážeme na staré koleje a že budeme hrát atraktivněji, než tomu bylo doposud.

David Limberský

Krejčí, dlouholetý asistent reprezentačního kouče Pavla Vrby, vedl zatím Plzeň ve třech zápasech. V lize porazil 2:0 Olomouc a celkovým skóre 5:0 převedl Viktorii přes Vojvodinu Novi Sad do Evropské ligy.

Sparťanské šachy

Na rozdíl od soka z Plzně, má Sparta na trenérském postu jistotu v podobě Zdeňka Ščasného. Co ale Pražané přeci jen mění, to je jejich herní systém. V přípravě na ligu naordinoval osmapadesátiletý stratég svému klubu rozestavení 3-5-2.

Nijak dlouho ale Rudým nevydrželo, už v utkání v Mladé Boleslavi se vicemistr vrátil k formaci se 4 obránci, což zopakoval i v předkole Evropské ligy s Thunem a dalším ligovém utkání s Duklou.

Ladislav Krejčí Sparta Praha

Máme dva herní styly a střídáme je podle toho, jak určí trenér. Myslím si, že zatím to není problém.

Ladislav Krejčí

Nehledě na rozestavení, Sparta se 13 body vede soutěž. Zároveň ale také její hráči inkasovali nejvíce (16) žlutých karet ze všech celků Synot ligy (průměrně více než 3 žluté na zápas).

Nejvýraznějším brankářem ligy je Tomáš Holý

Sparťanský brankářský rezervoár jako by byl bezedný.

Pražský celek vyslal před sezonou hned trio gólmanů za své zásobárny na hostování. Tomáš Koubek sbírá evropské zkušenosti v Liberci, Vojtěch Vorel hostuje v druholigové Vlašimi.

Za zlínského nováčka chytá Tomáš Holý a společně s Davidem Bičíkem vládne ligovým statistikám.

Holý tři zápasy a kousek držel neprůstřelnost (280 min.) a stejně jako Bičík má na kontě tři vychytané nuly (3).

Třiadvacetiletý nováček na ligové scéně, který s fotbalem začínal v Hradci Králové, ale na sebe upozorňuje i dalšími kousky. V souboji s Mladou Boleslaví si vstřelil kuriózního vlastence. V domácím zápase s Baníkem zase uštědřil úder pěstí ostravskému Marku Šichorovi a údajně měl provokovat kotel Baníkovců za brankou, čímž spustil jeho řádění, kvůli kterému byl zápas na dvacet minut přerušen.

Holý to pak neortodoxně glosoval v rozhovoru po utkání.

Střelecké dostihy

Prvních pět kol Synot ligy už přineslo úctyhodných 125 branek. Jen pro srovnání, loni ve stejném počtu utkání padlo pouze 95 gólů. Lídr ligových střelců Milan Škoda si svými 6 góly v 5 zápasech řekl i o nominaci do reprezentace.

Za vedoucím Slávistou jsou seřazeni další 3 střelci, kteří si drží průměr gól na zápas. Jsou to Sparťan David Lafata, teplický Martin Fillo a hráč Dukly Praha Tomáš Berger.

škoda

I brankář může skórovat

Ještě nikdy se v české lize nepodařilo gólmanovi skórovat přímo ze hry, až přišel Zdeněk Zlámal. Brankář Bohemians 1905 se postaral o historický zápis v malém pražském derby s Duklou.

[fve]https://youtu.be/My83aJnz36w?t=26s[/fve]

„Už od mala jsem si představoval, že půjdu na standardku, dám gól, a teď se to splnilo. Jako bych si to vysnil… Klukům jsem říkal, že poběžím až na Moravu a čtyři dny mě nikdo neuvidí na tréninku,ʺ rozplýval se po utkání devětadvacetiletý gólman.

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru