Václav PILNÝ: Češi mohou v Evropské lize pomýšlet na postup

Je sice škoda, že ani jeden z dvojice Sparta Praha a Viktoria Plzeň nepostoupil do Ligy mistrů, ale z pohledu vylepšení českého koeficientu je Evropská liga ideální soutěží.

Los základních skupin byl navíc k českým zástupcům přívětivý a všichni mohou pomýšlet na postup do jarní fáze soutěže.

Sparta Praha, která zvládla dvojzápas se švýcarským Thunem a zachránila tak letošní sezónu, narazí ve skupině K na německé Schalke 04, kyperský APOEL a Asteras Tripolis.

Jednoznačným favoritem je podle mého názoru tým z Gelsenkirchenu. Schalke 04 patří do špičky bundesligy a má bohaté zkušenosti i s Ligou mistrů.

Ostatní dva týmy, tedy APOEL a Asteras Tripolis, mohou být pro Spartu vyrovnanými soupeři. Pokud se Zdeňkovi Ščasnému podaří během podzimu vyladit defenzivní práci Letenských, může mít Sparta v zimní přestávce příjemné starosti.

Podobně jsou na tom i v Plzni. Také Viktorii čeká jeden soupeř věhlasného jména, a to semifinalista Ligy mistrů z roku 2006 Villarreal.

Španělský tým, který to loni v Evropské lize dotáhl až do osmifinále, bude pro Plzeň asi nejtěžším protivníkem. V zápasech proti rakouskému Rapidu Vídeň a běloruskému Dinamu Minsk by tým trenéra Krejčího měl nasbírat dost bodů, aby stačily na postup do vyřazovací fáze soutěže.

[fve]https://youtu.be/EJAMP_zvoZE[/fve]

V libereckém Slovanu by rádi oživili dva roky staré vzpomínky na úspěšné tažení Evropskou ligou. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého za sebou tehdy nechal v základní skupině německý Freiburg a postoupil do prvního vyřazovacího kola.

Až tam tehdy Liberec zastavil nizozemský AZ Alkmaar. Severočeši letos na cestě do základní skupiny vyřadili nevyzpytatelný Hajduk Split a i teď narazí na silné soupeře. Do Liberce zavítá věhlasný francouzský Olympique Marseille, portugalská Braga a nizozemský Groningen.

Svěřenci Jindřicha Trpišovského sice nemají jednoduchou startovní pozici, ale v roli černého koně by mohli ve skupinové fázi překvapit.

Tři kluby, které nás budou reprezentovat v Evropské lize, by mohly výrazně vylepšit koeficient České republiky. V případě opravdu výjimečně vydařeného podzimu bychom mohli v žebříčku přeskočit dvanácté Švýcarsko a jistá účast ligového mistra v základní skupině Ligy mistrů by byla zase o něco blíž…

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru