MS v atletice: Čechům se nedařilo, Bolta porazil v Pekingu pouze kameraman

Šestý den (čtvrtek 27. 8.) MS v bodech:

  • Petr Svoboda do finále na 110 m překážek neprošel.
  • Stejně si vedli i výškařka Oldřiška Marešová a mílař Jakub Holuša.
  • Zlato ze čtyřstovky slaví Američanka Allyson Felixová.
  • Bolt porazil Gatlina i na dvoustovce.

Petr Svoboda sice po protestech české výpravy postoupil do semifinále, v něm se mu ale nedařilo. Čas 13,67 byl ze semifinalistů druhý nejhorší.

Smutný byl i Jakub Holuša. Halový mistr Evropy v běhu na 1 500 metrů nezvládl taktickou bitvu a skončil ve svém rozběhu až na 8. místě. Přitom rozhodně patřil k adeptům na finále.

Udělal jsem chybu, propadl jsem se, z osmistovky jsem během tři sta metrů ztratil dobrou pozici. Byl jsem u mantinelu, najednou se to přede mě překulilo a neměl jsem se tam kudy dostat.

Jakub Holuša, český reprezentant

Od výškařky Oldřišky Marešové se naopak postup nečekal. Do Pekingu odjela až po dodatečné nominaci mezinárodní federací IAAF. Na postup potřebovala vyrovnat osobní rekord 192 centimetrů, což se jí nepodařilo. „Trošku mě to mrzí, dalo se to skočit. Byla třeba troška štěstí,“ řekla lehce zklamaná Marešová. S výškou 189 cm tak obsadila dělenou 19. pozici.

Šestý den MS přinesl také druhé kolo souboje Usain Bolt vs. Justin Gatlin.

Po vítězství na stovce zazářil „jamajský blesk“ i na dvojnásobné trati. Nejlepším světovým výkonem sezony 19,55 tentokrát porazil svého rivala suverénně. Na Gatlina zbylo stříbro. Třetí v čase 19,87 doběhl Jihoafričan Anaso Jobodwana.

Více problémů než Gatlin způsobil králi krátkých tratí jeden z kameramanů. Ten se svým segwayem najel na železnou kolejnici a srazil legendu k zemi.

Ve čtvrtek vyvrcholila dvě technická finále.

Kladivo žen vyhrála Polka Anita Wlodarczyková, jež poslala své náčiní na značku 80 metrů a 85 centimetrů, což jí kromě zlaté medaile přineslo i rekord šampionátu.

Trojskok mužů ovládl Američan Christian Taylor, který posledním pokusem ulétl až na skvělých 18,21 metru. Na Twitteru jeho skok obdivovala i nizozemská sprinterka Dafne Schippersová, stříbrná medailistka z trati na 100 metrů.

https://twitter.com/dafneschippers/status/636903712678514688

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru