MS v atletice: Královna Hejnová trůn uhájila, Veselý byl po finále smutný

Pátý den (středa 26. 8.) MS v bodech:

  • Hejnová obhájila zlato z Moskvy
  • Svoboda uspěl s protestem a jde do semifinále
  • Oštěpařské finále ovládl Keňan Yego, Veselý byl až 8.
  • Další medaili pro Keňu přidala Jepkemoiová
  • Na 400 metrech mužů bral zlato Wayde van Niekerk
  • Byly odhaleny první dopující závodnice

Zuzana Hejnová jako vůbec první překážkářka v historii obhájila mistrovské zlato na trati dlouhé 400 metrů a nejlepším světovým výkonem (53,50) porazila Američanky Shamier Littleovou a Cassandru Tateovou.

Vítězný čas si navíc sama předpověděla. „Když poběžím 53,50 bude to super. Na zlato by to mohlo stačit,“ řekla. A stačilo.

https://www.youtube.com/watch?v=zFcNfq7HdrI

Další český obhájce zlata z Moskvy Vítězslav Veselý už tak úspěšný nebyl. Ve finále pokusem dlouhým 83,13 metru skončil na osmém místě. Zvítězil Keňan Julius Yego. Obrovitý atlet, který získal pro Keňu první zlato z oštěpu v historii, hodil úžasných 92,72 metru, čímž se zařadil na třetí místo historických tabulek za rekordmana Jana Železného a Fina Akiho Parviainena.

Fanoušci na sociálních sítích to ocenili vtípkem.

Dramatické dopoledne prožil český překážkář Petr Svoboda. Do rozběhu na 110 metrů překážek vůbec neodstartoval, přesto postoupil do semifinále.

Svoboda byl pro zhoupnutí v blocích byl stejně jako Američan Ronnie Ash diskvalifikován. Česká výprava však podala protest, se kterým uspěla. Svoboda byl dodatečně zařazen do semifinále.

„Přiznám se, že mi srdce mlátilo 200 tepů. Měl jsem strach, že mě nechají běžet samotného ještě jednou, což bych nedal, protože jsem psychicky vyšťavený. Je to neuvěřitelný tlak tady sedět a doufat.“

Petr Svoboda, český reprezentant

To Američan Ash takové štěstí neměl. Sice připomněl dnes již legendární protesty Johna Drummonda z roku 2003 a nějakou dobu odmítal opustit dráhu, nakonec mu ale stejně nic jiného nezbylo.

Drummondův nezapomenutelný protest z Paříže 2003:

Další Češka Tereza Králová už v kladivu vyřazení neunikla. Hodila jeden ze svých nejhorších pokusů poslední doby (61,39 m) a skončila třináctá.

Prozatímní dominanci reprezentantů Keni potvrdila v běhu na 3 000 metrů překážek Hyvin Kiyeng Jepkemoiová. Na druhé pozici doběhla se ztrátou pouhých 13 setin Tunisanka Habiba Ghribiová a třetí Němka Gesa Felicitas Krauseová.

Jediné, co by mohlo keňské výpravě kazit náladu, je pozitivní dopingový nález u dvou běžkyň. Čtvrtkařka Joyce Zakaryová a překážkářka Francisca Kokiová mají předběžně pozastavené starty. Oba případy oficiálně potvrdila mezinárodní atletická federace IAAF.

Zlato na 400 metrech bral poměrně překvapivě Jihoafričan Wayde van Niekerk. Mladý běžec překonal letošním nejlepším výkonem zkušené pardály LaShawna Merritta i Grenaďana Kirani Jamese.

Svůj kvalifikační běh na 200 metrů má už za sebou Usain Bolt. Vítěz stovky s přehledem postoupil do finále, v němž se opět střetne s rivalem Justinem Gatlinem.

O vzruch v rozbězích na ženské dvoustovce se postarala Veronica Campbellová-Brownová. Sice suverénně zvítězila, ale v zatáčce přeběhla z páté do šesté dráhy. Protože ale nezískala žádnou výhodu a soupeřky nijak neovlivnila, diskvalifikace ji minula.

Foto: Facebook Zuzana Hejnová
Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru