Atletické MS v Pekingu bez cenzury? Facebook a Twitter fungují na sportovištích

Říká se tomu „Great Firewall“, po vzoru Velké čínské zdi, a má sloužit k „ochraně občanů“.

Alespoň to je stanovisko čínské vlády. Lidem v Číně tak odůvodňuje existenci nejsilnějšího kontrolního nástroje cenzurujícího obyvatelům přístup na internet.

Legislativně má čínský firewall počátky v roce 1997. V témže roce vyšel článek v časopise Wired, který poprvé přišel s označením „Great Firewall“.

Od roku 2009 firewall nekompromisně blokuje jak Facebook, tak Twitter a v současné době nemají uživatelé na čínském území přístup ani k většině služeb Googlu.

Přesto jsou tu výjimky. Třeba aktuální mistrovství světa v atletice, které se koná na olympijském stadionu s poetickým názvem Ptačí hnízdo. Právě na něm momentálně Facebook, Twitter a další oblíbené sociální sítě blokované nejsou. S lehkou nadsázkou tak lze říci, že pokud chcete v Číně na Facebook, zajděte si na atletiku.

Díky globální akci, jakou MS v atletice je, čínský řetěz alespoň trochu povolil. Před odletem se o komunikaci s fanoušky obávala i česká čtvrtkařka Zuzana Hejnová.

„Mrzí mě to, protože ráda komunikuju s fanoušky. Musím jim napsat, že nebudu úplně na příjmu,“ říkala před odletem do Číny česká medailová naděje.

To ještě netušila, co ji v Pekingu čeká. Organizátoři podle všeho splnili, co slibovali, a přístup na Facebook a  Twitter je v Ptačím hnízdě možný.

https://twitter.com/dafneschippers/status/636419954095587328

Další velká událost čeká Peking v roce 2022, kdy bude hostit Zimní olympijské hry. Přístup na sociální sítě v průběhu olympiády slibují organizátoři už nyní.

Zdroje: independent.co.uk, scmp.com, usnews.com

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru