MS v atletice: Keňa dál vede pořadí národů, český dálkař Juška byl jedenáctý

Čtvrtý den (úterý 25. 8.) MS v bodech:

  • Dálkař Juška skončil na 11. místě, vyhrál Brit Rutherford
  • Bett vyhrál jako první Keňan v historii běh na 400 metrů překážek
  • V běhu na 800 metrů vyhrál další Keňan David Rudisha
  • Disk ovládla Kubánka Denisa Caballerová

Pouze jeden český sportovec se objevil ve zkráceném programu 4. dne mistrovství světa v atletice. Skokan do dálky Radek Juška se svým pokusem 757 cm neprobojoval do užšího finále. Mladý reprezentant bohužel nezopakoval kvalifikačních 798 cm, tedy vzdálenost, která by mu dnes na postup mezi nejlepší osmičku stačila. Juška obsadil 11. místo, za ním zůstal pouze Američan Mike Hartfield, který třikrát přešlápl. Finále vyhrál Brit Greg Rutherford pokusem dlouhým 841 cm.

Hartfield i po nepovedeném závodě poděkoval fanouškům za podporu a slíbil, že dá vše do zbytku sezony. „Zklamaný… to není dost silné slovo, ale neuvidíte mě plakat nad rozlitým mlékem. Už se připravuji na Curych.“

Největší radost v Ptačím hnízdě dnes zažívali reprezentanti Keni, kterým na Twitteru opět gratuloval prezident Uhuru Kenyatta. Nejprve se o historicky první zlatou medaili na trati kratší 800 metrů postaral Nicholas Bett. Třiadvacetiletý atlet vyhrál v nejlepším světovém čase roku na 400 metrech s překážkami.

V následném závodě na 1 500 metrů žen těsně zvítězila favorizovaná Etiopanaka Genzebe Dibabaová, která o necelou vteřinu porazila Keňanku Faith Chepngetich Kipyegonovou. Třetí doběhla Nizozemka Sifan Hassanová.

Po keňském zlatu a stříbru přidal další dnešní medaili do sbírky David Rudisha. Světový rekordman v běhu na 800 metrů se letos vrátil k závodům po dvouleté pauze a v Pekingu navázal prvním místem v čase 1:45,84 na svůj triumf z Tegu 2011.

https://twitter.com/PresidentKE/status/636161366001364992

Keňa dál vévodí medailovému pořadí.

https://twitter.com/MOHKIMANI/status/636191093034348544

Zlata se dočkala i Kuba. Závod diskařek vyhrála překvapivě Kubánka Denia Caballerová, která sesadila z trůnu poslední mistryni světa a olympijskou vítězku Chorvatku Sandru Perkovičovou. Ta naposledy prohrála v roce 2009 na MS v Berlíně. Výkon Caballerové 71,02 m je nejlepším výkonem na světových šampionátech od roku 1991 a vítězství Bulharky Cvetanky Christovové.

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru