Začalo MS v atletice: Maratonce museli v cíli zastavovat. Chtěli běžet dál

První den (sobota 22. 8.) MS v Atletice v bodech:

  • Zmatený maraton vyhrál Ghirmay Ghebreslassie z Eritreje
  • Usain Bolt i Justin Gatlin postoupili do semifinále běhu na 100 metrů
  • Eliška Klučinová po 4 disciplínách sedmiboje figuruje na 21. pozici
  • Kladivář Lukáš Melich přes kvalifikaci neprošel.
  • Jan Kudlička a Michal Balner se představí ve finále
  • Na 5 km vyhrál Mo Farah

Program mistrovství otevřel maratonský závod, z kterého odešel jako mistr světa Ghirmay Ghebreslassie. Devatenáctiletý běžec z Eritreje se tak stal historicky nejmladším vítězem maratonu na MS. V cíli ho museli zastavovat až pořadatelé, závod totiž končil už po první cílové rovince na stadionu, běžci tak nemuseli absolvovat celé jedno kolo, jak jsou zvyklí.

Zmatený finiš maratonu:

https://www.youtube.com/watch?v=96C2hA7uGA4

Český kladivář Lukáš Melich se s pekingským Ptačím hnízdem bohužel musel rozloučit dříve, než by si sám přál. Bronzový medailista z posledního mistrovství v Moskvě hodil své náčiní do vzdálenosti pouhých 72 metrů a 12 centimetrů a v součtu obou kvalifikačních skupin obsadil až 20. místo.

Více české radosti přinesla mužská tyčka. Jan Kudlička i Michal Balner se přenesli přes kvalifikační limit 5.70 a v pondělním finále se utkají s dalšími čtrnácti tyčkaři.

Sedmibojařce Elišce Klučinové se první den příliš nevydařil. Jediná česká žena v sobotním programu ztratila především v kouli, kde hodila necelých 14 metrů. „Čekala jsem 15 metrů, takže to byl výbuch,“ uznala bronzová medailistka z halového ME v Praze.

Po prvních čtyřech disciplínách se z 21. místa moc těšit nemůže. Vylepšit dosavadní postavení bude moci Klučinová hned zítra, kdy pokračuje ženský sedmiboj dalšími disciplínami.

V rámci prvního dne se představila také jedna z hlavních hvězd MS, běžec Usain Bolt. Jamajský rychlík, který v pátek oslavil devětadvacáté narozeniny, s přehledem postoupil do semifinále běhu na 100 metrů. Stejně se dařilo i jeho konkurentovi Justinovi Gatlinovi, který zaběhl s časem 9,83 vůbec nejrychlejší čas sobotních rozběhů.

Konec sobotního programupatřil opět vytrvalcům. V běhu na 10 000 metrů zvítězil Brit Mohammed Farah a obhájil titul z Moskvy. Běžec somálského původu si nejdřív vyfotil svou „závodní výbavu“ a pak opět pokořil všechny své soupeře.

https://instagram.com/p/6rj17lyatg/

 

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru