Milan ŠTĚRBA: Valencie je zatím na půli cesty

Loni v létě ale došlo k velkým změnám. A začalo to příchodem nového většinového vlastníka Petera Lima.

Ten si k překvapení celé fotbalové veřejnosti přivedl nového a neokoukaného trenéra Nuna Espirita Santa. A společně s ním přišla i řada nových, po úspěchu hladových hráčů. Potížisté v týmu, jako například argentinský záložník Ever Banega, museli odejít.

valencia 2

Kouč Nuno Espirito Santo vstoupil před rokem doslova do jámy lvové. Měl za sebou poměrně úspěšnou hráčskou kariéru, ale coby trenér se mohl opřít pouze o dva roky slibného působení v Rio Ave, které dotáhl na senzační druhé místo v portugalské lize.

Byla to sázka na velkou nejistotu, ale vyšla. Nový tým se probojoval na čtvrté místo tabulky a velice dlouho hrál o přímý postup do Ligy mistrů.

Nakonec přece jen zamířil do předkola a nyní se musí poprat s Monakem o možnost zahrát si v milionářské soutěži.

[related_program]

Nová úspěšná éra Valencie se zdá být dobře nastartovaná, ale klub je ze sportovního i ekonomického hlediska stále jen na půli cesty k záchraně.

Netopýrům se zatím vyplácí, že nezvolili podobně bombastickou cestu jako před lety Malaga, kde se nový majitel pokusil o vytvoření andaluských Galácticos a málem prodělal i vlastní trenýrky.

Ve Valencii jdou úplně jinou cestou, zdá se, že lepší, ale zapotřebí je udělat i další krok, nebo lépe řečeno několik kroků.

Vyřazení Monaka a postup do základní skupiny Ligy mistrů je první z nich. A v případě, že to vyjde, bude následovat další prubířský kámen španělských klubů – boj na několika frontách.

valencia

V minulé sezóně Bilbao hrálo Ligu mistrů, ale přitom ještě v zimě výrazně koketovalo v domácí soutěži se sestupovým pásmem. Nakonec se vydrápalo do první poloviny tabulky. Na rozdíl třeba od Villarrealu, který v roce 2012 jako účastník Ligy mistrů spadl do druhé ligy.

Podobně nervózní sezónu by rozhodně ve Valencii zažít nechtěli. I vzhledem k tomu, že finanční situace Valencie je stále na hraně a nedá se očekávat výrazné posilování či rozšiřování kádru.

Zkrátka, Valencie je stále na půli cesty.

Přímý přenos utkání Valencia – Monako můžete sledovat v přímém přenosu O2 Sport od 20.45. Vybrat si ale díky multidimenzi můžete i kterýkoliv z dalších souběžně hraných zápasů.

[related_program]

Foto: Valencia CF
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru