Václav Černý: Příběh kluka z Příbrami, co už hraje za slavný Ajax Amsterdam

O talentu Václava Černého se v Česku vědělo. Když ale v roce 2013 Příbram oznámila na svých stránkách, že „nejlepší mladší dorostenec Václav Černý podepsal prostřednictvím hráčského agenta Davida Nehody a svých rodičů smlouvu s jedním z nejlepších celků Evropy Ajaxem Amsterdam“, trochu překvapení to přece jen bylo.

Do proslulé akademie Ajaxu Češi obvykle nemíří. A z Příbrami už vůbec ne. Talentovanému mladíkovi bylo teprve 15 let, a tak ještě zůstal v příbramském dorostu, který trénoval jeho otec (v současnosti trenér reprezentace do 17 let).

Směr Amsterdam nabral Černý v lednu 2014.

Stačil rok pilné práce a přišla odměna. Amsterdamští si v lednu letošního roku pojistili služby sedmnáctiletého Čecha novým kontraktem na další tři sezony.

Stačily mi dvě minuty, abych pochopil, jaký má talent. Talent je však jen polovina úspěchu. Ta druhá polovina je v hlavě. Vašek má ale podporu rodiny, agenta, proto věřím, že to zvládne.

Marc Overmars, sportovní ředitel Ajaxu Amsterdam, leden 2015

Začal turbulentní rok. Černý si vyzkoušel mládežnickou Ligu mistrů a čím dál častěji se začal objevovat na trénincích A-týmu. Minulý pátek byl poprvé nominován do ligového utkání.

https://twitter.com/AFCAjax_EN/status/632276385747312640

V sobotu si Václav Černý proti Tilburgu odbyl svůj debut za první tým Ajaxu. V dresu s číslem 32.

Sen se českému fotbalistovi splnil v 77. minutě.

Debut to byl krátký, ale úspěšný. Nervozita na Černém nebyla vidět a dokonce pomáhal připravit třetí gól domácích.

Samotný hráč pak na Twitter napsal: „Debut za Áčko Ajaxu. Nikdy na to nezapomenu.“

A přiletěla i gratulace z mateřského klubu.

Po Tomáši Galáskovi a Zdeňku Grygerovi je Václav Černý třetím českým hráčem, který kdy oblékl dres slavného nizozemského celku.

Celý příběh je ale pořád ještě na začátku. Černý by měl nyní postupně sbírat další minuty mezi dospělými. Snad by se mohl objevit i v nominaci do utkání play-off Evropské ligy. Ajax v něm ve čtvrtek vyzve shodou okolností český Jablonec, to by panečku bylo pokračování…

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru