Liga mistrů pokračuje ve středu pěti zápasy play-off. O2 Sport vysílá všechny živě

Valencia – Monaco (20.45)

Souboj nejvýše nasazeného celku středečního programu s loňským čtvrtfinalistou z Monaka přivítá ve středu španělský svatostánek Estadio Mestalla.

Valencia v Lize mistrů dva roky absentovala, a tak jsou Španělé natěšení a plni očekávání. Celek z monackého knížectví se naopak v loňské sezoně činil. Po postupu ze základní skupiny si svěřenci Leonarda Jardima překvapivě poradili s Arsenalem a zuby si vylámali až na finálovém účastníkovi Juventusu.

Zatímco Monaco má za sebou první dvě ligová utkání a připsalo si čtyři body za jednu výhru a jednu remízu, Valencia jde do utkání přímo z přípravy, která se týmu příliš nepovedla, španělský celek v ní prohrál posledních pět utkání.

Domácím navíc stále chybí první gólman Diego Alves. Šanci tak možná dostane letní posila z Brugg, Australan Mathew Ryan. V útoku domácích pravděpodobně začne Paco Alcácer, nejlepší střelec Valencie při její poslední pohárové účasti (v Poháru UEFA v sezoně 2013/2014).

Nejvíce gólů Monaka v letošní sezoně si překvapivě zatím připsal krajní bek Layvin Kurzawa. V Lize mistrů dal dvě branky, v lize jednu.

Utkání můžete sledovat živě na O2 Sport od 20.35.

Basilej – Maccabi Tel Aviv (20.45)

Minulý rok Švýcaři nakoukli do osmifinále Ligy mistrů, nyní jsou favoritem v souboji o postup do základní skupiny.

Střetnou se se svým oblíbeným soupeřem Maccabi Tel Aviv. V sezoně 2013/2014 se potkaly v pohárové Evropě hned čtyřikrát. Basilej nejdřív vyřadila Izraelce z bojů o Ligu mistrů a poté i z Evropské ligy.

Oba celky stihly od posledních střetnutí změnit trenéry. U kormidla Basileje nahradil úspěšného Portugalce Paula Sousu Švýcar Urs Fischer. Maccabi se ujal Slaviša Jokanovič, který na jaře přivedl k postupu do Premier League Watford. Srb ukázal na tiskové konferenci respekt k soupeři a pasoval Basilej do role jasného favorita.

Musíme se na Basilej připravit. Švýcaři jsou lepším týmem a budou kontrolovat hru. Musíme využít všechny šance, do kterých se dostaneme. Věřím, že pokud podáme dobrý výkon, můžeme si odsud odvést dobrý výsledek.

Slaviša Jokanovič, trenér Maccabi

Útočnou hrozbou domácích bude letní posila Marc Janko. Ten zatím nastoupil do třech ligových utkání z pěti a vždy skóroval. V obranné fázi má Basilej ve svých řadách i dvě česká želízka. Obránce Marek Suchý a gólman Tomáš Vaclík si budou muset hlídat především kata nadějí Plzně Erana Zahavího.

Utkání můžete sledovat živě na O2 Sport od 20.35.

Rapid Vídeň – Šachtar Doněck (20.45)

Nejpřekvapivější postupující z minulého kola? Jednoznačně Rapid Vídeň. Rakušanům vystřílel senzační postup nad silným Ajaxem Amsterdam v 77. minutě odvety Louis Schaub.

I přes tento cenný skalp je favoritem dvojutkání ukrajinský Šachtar. V předchozím kole si poradil taktéž s kvalitním soupeřem, turecké Fenerbahce vyprovodil z Ligy mistrů už třemi góly v prvním utkání doma.

Trenér Mircea Lucescu působí u týmu více než 10 let. Klub zvládl dovést k zisku Poháru UEFA. V méně prestižní evropské soutěži se v posledních letech často objevoval i Rapid, ten ovšem ani neprošel ze základní skupiny.

Rakušanům by měl v utkání chybět dvougólový střelec Stefan Schwab. Záložníkův ostrý skluz v souboji s Ajaxem byl oceněn červenou kartou a stopkou na dva zápasy.

Branku domácích bude pravděpodobně krýt Ján Novota, kterého by měl nejvíce ohrožovat Alex Teixeira. Pětadvacetiletý záložník si zatím v ukrajinské lize drží průměr gól na utkání a určitě by se rád trefil i ve Vídni.

Utkání můžete sledovat živě na O2 Sport od 20.35.

Celtic – Malmö (20.45)

Švédské Malmö má za sebou už více než polovinu ligové sezony a v dvojutkání s Celtikem by z této výhody mohlo čerpat. Ve Skotsku se liga teprve rozjíždí. Celtic je však jejím neomezeným vládcem. Glasgowští ani v jednom ze čtyř úvodních klání neprohráli.

V Celtic Parku se střetnou dva celky s norskými kouči. Age Hareide úspěšně navazuje na loňský postup do základní skupiny. Letos převedl Malmö přes litevský Žalgiris a překvapivě i přes rakouského mistra ze Salzburgu.

Svěřenci Ronnyho Deily měli los lehčí. Vyřadili nejprve islandský Stjarnan a poté si poradili i s ázerbájdžánským Karabachem.

V útoku domácích by měl zlobit maličký Leigh Griffiths a do zápasu by alespoň jako střídající hráč mohl zasáhnout Scott Allan, čerstvá posila zelenobílých. Manažer Celtiku odpověděl na dotaz, zda Allan nastoupí, šalamounsky: „Uvidíme.“

Kapitán Malmö Markus Rosenberg napětí před zápasem odlehčil, když na tiskové konferenci oznámil, že „o Allanovi nikdy neslyšel“. Oba hráči spolu přitom působili v sezoně 2012/2013 v celku West Bromwiche.

Hosté se budou muset obejít bez záložníka Enocha Adua, který v napínavém utkání se Salzburgem inkasoval dvě žluté karty a byl vyloučen.

Utkání můžete sledovat živě na O2 Sport od 20.35

Skenderbeu Korče – Dinamo Záhřeb (20.45)

Skenderbeu Korče ovládá albánskou Superligu již pátým rokem. Už nyní se stane prvním albánským klubem, který se představí v základní skupině některého z evropských pohárů. Postup do skupiny Ligy mistrů přes zkušenější záhřebské Dinamo by byl příjemným šokem.

Aby se albánský sen splnil, musí nejdřív Korče ukázat, v čem tkví jeho síla. Hlavními zbraněmi týmu trenéra Mirela Josy by měly být domácí prostředí a útočník Hamdi Salihi. Nová letní posila zvládla nasázet soupeřovým gólmanům ve čtyřech zápasech předchozích kol pět branek. Chybět domácím bude obránce Renato Arapi, který v souboji s irskými Crusaders v minulém kole obdržel červenou kartu. Kromě Crusaders si celek z Korče poradil také s moldavským Milsami.

Hráči záhřebského Dinama postoupili přes lucemburské Fola Esch a norské Molde. Útoku hostů by měl velet Marko Pjaca, nejlepší letošní pohárový střelec klubu. V sobotu se navíc v lize poprvé prosadila nová posila Ángelo Henríquez.

https://instagram.com/p/6hNbUbQjUM/

Potvrdí Chorvati v Albánii roli favorita?

Utkání můžete sledovat živě na O2 Sport od 20.35.

Robert Wünsch Autor článku
Robert Wünsch
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru