Milan ŠTĚRBA: Podještědské derby by mohlo ukázat cestu i ostatním

Velice pozitivní zjištění v Jablonci přineslo počítání diváků. Na stadion s kapacitou mírně přesahující 6 200 míst přišlo 5 612 diváků, což je na poměry tohoto severočeského klubu velice nadprůměrné číslo.

Vždyť v minulé sezóně byla průměrná návštěva na domácích zápasech Jablonce 3 764 diváků. Diváci přišli i navzdory prázdninovému období a silné bouřce, která se nad Jabloncem přehnala těsně před utkáním.

Samotný zápas měl tempo i náboj, bylo vidět, že mezi oběma tábory panuje napětí. Možná to bylo dáno i posledním vzájemným zápasem ve finále domácího poháru. Několikrát na hřišti zablikaly emoce, které musel uklidňovat rozhodčí Zbyněk Proske.

Po sportovní stránce bylo vidět především na liberecké straně, že středová formace nenastoupila v optimálním složení. U hostů vázla souhra a výsledkem bylo, že až příliš často opouštěli kombinaci ve středu hřiště. Místo toho chodily od obránců dlouhé nakopávané míče na útočníky, kteří to proti velmi dobře fungující a důrazné dvojici jabloneckých stoperů měli velice složité. Přesto to byli právě fotbalisté Liberce, kteří se v závěru první půle dokázali prosadit jako první.

FK Jablonec Slovan Liberec

Domácí především v prvním poločase rozhodně nepředváděli výkon, který by pasoval na tým s přezdívkou severočeští Galácticos.

Chyběl lepší pohyb a dravost směrem dopředu. Přesně to přinesl začátek druhého poločasu. Jablonci prospěl příchod Stanislava Tecla i změna rozestavení a hra na dva útočníky.

Liberečtí obránci najednou neměli na rozehrávku tolik času a výsledkem byla řada ztrát, a tím pádem i narůstající tlak Jablonce. Tlak, který byl ovšem sterilní až do devadesáté minuty, kdy se Jablonečtí dočkali zaslouženého vyrovnání.

Následovalo více než nadprůměrných pět minut nastaveného času. V nich se ale urodilo jen několik nervózních momentů a šancí. Další gól už nepadl.

Celkově bylo vidět, že v hlavách všech aktérů jsou dominantní myšlenky na boje o Evropskou ligu. Účast v této prestižní evropské soutěži je pro oba kluby klíčová z ekonomického hlediska. A tomu se v českých poměrech rozhodně nelze divit. Na druhou stranu to trochu ubralo z náboje tohoto podještědského derby.

Ale vzkříšení atraktivity lokálních derby by mohlo přinést české prvoligové scéně větší pestrost. Speciální záštita, logo, i doprovodné akce v Podještědí jsou dobrým návodem pro ostatní.

Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru