Vlastimil KAISER: Překoná Aston Villa komplex? Manchester United doma neporazila dvacet let

„První zápas nové sezóny doma. Navíc zápas s takovým soupeřem, jakým je Manchester United. Ve Villa Parku bude vyprodáno a hrát se bude pod reflektory, což mi vyhovuje. Myslím, že na páteční večer neexistuje lepší program,“ prohlásil natěšeně Ciaran Clark, pětadvacetiletý odchovanec Aston Villy.

Birminghamští Villans jsou jedním z nejstarších klubů v Anglii (rok založení 1874), logicky patří k zakládajícím členům tamní fotbalové ligy (1888). A spolu s Manchesterem United, Arsenalem, Chelsea, Tottenhamem, Liverpoolem a Evertonem se hrdě řadí mezi sedm klubů, které až doposud odehrály všechny ročníky Premier League.

V tom úplně prvním (1992/93) dokonce Aston Villa sahala po titulu, ale nakonec se musela sklonit právě před Manchesterem United. Přesto bylo tehdejší druhé místo obrovským úspěchem. Úspěchem, na který se už ovšem nepovedlo ani v nejmenším navázat.

Prince William Aston Villa

Princ William

V posledních čtyřech sezónách se klub, jemuž fandí mimo jiné princ William, premiér David Cameron, zpěvák Ozzy Osbourne či herec Tom Hanks, vždy jen zachraňoval a v konečné tabulce se vyšplhal maximálně na čtrnácté místo.

Přitom před startem prvního ročníku Premier League v roce 1992 měla Aston Villa na kontě stejný počet titulů jako Manchester United – sedm.

V ligovém finiši však za ním tehdy zaostala o deset bodů a Manchester United se tak v celkovém počtu mistrovských trofejí dostal do vedení. Od té doby ho jen a jen zvýrazňoval. V rámci Premier League získal třináct titulů, zatímco Aston Villa žádný.

V poslední době navíc u Villans platí komplex zvaný Manchester United. Naposledy ho v lize doma porazili v srpnu 1995, tedy před dvaceti lety.

Villa park 2

Rudí ďáblové z Manchesteru získali v rámci Premier League už 32 skalpů birminghamských Lvů – tak bohatě se s žádným jiným klubem nenapakovali! Také Wayne Rooney má Aston Villu (jako soupeře) rád – dal jí celkem už třináct ligových branek.

V prvním kole Aston Villa uspěla na hřišti nováčka Bournemouthu, vyhrála stejným poměrem 1:0 jako Manchester United doma s Tottenhamem. Pokud by se jí podařil malý zázrak a vyhrála v domácí premiéře i nad klubem, s nímž se jí dlouhodobě nedaří, napodobila by tak „Ševce“ ze Zlína, kteří senzačně vedli po dvou kolech bez ztráty bodu tabulku Synot ligy.

A mohlo by to znamenat i dlouhodobější blýskání na lepší časy.

Přímý přenos zápasu Aston Villa – Manchester United vysílá O2 Sport od 20.40.

Použité foto: 101goal.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru