Tomáš RADOTÍNSKÝ: Pátek je svátek. Od příští sezony se z něj stane všední den

Příznivci anglického fotbalu by si měli pomalu zvykat. Od příští sezony se bude v pátek večer hrát pravidelně.

Ochutnávku zařídí 14. srpna od 20.40 Aston Villa a Manchester United. V přímém přenosu O2 Sport.

Páteční předehrávka se v neobvyklém čase bude hrát kvůli unikátním okolnostem. Sobotní odpoledne zatrhla policie, protože nedaleko od Birminghamu se koná pochod politické organizace Anglická obranná liga.

V neděli se zase nemůže hrát kvůli povinnostem Rudých ďáblů v pohárové Evropě. Už v úterý večer vstoupí do 4. předkola Ligy mistrů domácím střetnutím s Clubem Bruggy.

Od sezony 2016/2017 se však dávná tradice fotbalových pátků vrátí v plné síle. Nový tříletý televizní kontrakt zaručuje minimálně deset pátečních přenosů za rok.

V minulosti už bylo hodně utkání Premier League odehráno na Velký pátek, samozřejmě se v pátek hrálo i v případě, že na tento den vyšly vánoční svátky.

Ovšem pravidelně se v pátečních termínech utkávaly anglické týmy v přímých přenosech BBC jen v letech 1983–1985. V předvečer víkendu si tak předkrm k fotbalovému menu budeme moct vychutnat po třech desetiletích.

Aston Villa 3

Duel Villans s Manchesterem United bude zajímavý nejen časem výkopu. Oba celky v úvodním kole vyhrály a udržely čisté konto, takže půjdou do boje plné sebevědomí.

Loňské vzájemné měření sil skončilo ve Villa Parku 1:1. Za domácí tehdy skóroval Christian Benteke, který však v létě odešel do Liverpoolu. V té chvíli stouply naděje uzdraveného Libora Kozáka, že by se po roce a půl protrpěném zraněním a dlouhou rekonvalescencí mohl vrátit do základní sestavy. V přípravě se mu celkem dařilo. Wolverhamptonu dal v derby dokonce dvě branky.

Jenže v 1. kole na hřišti Bournemouthu nebyl český reprezentant ani na lavičce. Tam naopak usedl Rudy Gestede, nová posila z Blackburnu za šest milionů liber. Po 13 minutách svého debutu dal gól a rozhodl o výhře Aston Villy. Typologicky je Kozákovi hodně podobný – vysoký, důrazný bijec a vynikající hlavičkář. V premiéře se prosadil svým typickým způsobem: po rohovém kopu si naskočil na centr a hlavou zatloukl míč do sítě.

Cesta zpět na výsluní tedy pro Kozáka nebude jednoduchá. Musí ale zatnout zuby a čekat. Šance určitě přijde. Jinak by si ho snad manažer Tim Sherwood nenechával.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru