Startuje Premier League. V sobotu jdou do hry tři Češi

13.45: Manchester United – Tottenham (O2 Sport)

Wayne Rooney proti Harry Kaneovi. Stálice a osvědčená značka proti zástupci mladé nastupující generace.

V posledních třech sezonách se Tottenhamu podařilo na Old Trafford dvakrát vyhrát. Letos na jaře ale odjel s jednoznačnou porážkou 0:3.

Jak se mu povede tentokrát?

16.00: AFC Bournemouth – Aston Villa

V Bournemouthu se dočkají sladkého konce jednoho velkého příběhu. Klub, který ještě v roce 2008 skončil kvůli finančním problémům pod nucenou správou, si zahraje své první utkání v nejvyšší soutěži. Třešničku na dort položili Cherries v loňské sezoně, když si v napínavém závěru soutěže zajistili vítězství v League Championship.

Mladý manažer Howe chce i v elitní společnosti sázet na ofenzivní fotbal, otázkou je, zda to bude stačit. Tým se nijak zvlášť nezměnil. Do obrany přišel zkušený 37letý Sylvain Distin, mezi tyče další známé jméno, Polák Artur Boruc. Ovšem konkurence se zdá být připravena lépe.

Aston Villa by se ráda vyhnula sestupovým starostem, které ji sužovaly před rokem. Tým z Birminghamu nakonec unikl sešupu do Championship o pouhé tři bodíky.

Tim Sherwood, manažer Villans, v létě využil dvou výhodných prodejů Bentekeho do Liverpoolu a Delpha do Manchesteru City a pořádně zainvestoval. Velké naděje se vkládají do příchodu Jordana Ayewa z Lorientu i na ostrovech známější jména Scotta Sinclaira a Micaha Richardse. Šanci by měl dostat také český útočník Libor Kozák, který kvůli komplikovaným zraněním čeká na ostrý start od prosince 2013. V přípravě se gólově činil, nastřílel 3 branky. Snad mu tedy forma vydrží.

16.00: Everton – Watford

Fanoušci Evertonu v létě pozorně sledovali přetahovanou o stopera Johna Stonese. O mladého anglického reprezentanta stojí Chelsea. Nabídka se údajně měla vyšplhat až ke 30 milionům liber, ale Toffees zatím odmítají. Stones by tak neměl chybět v základní sestavě Evertonu proti Watfordu, za nějž nastupují Češi Matěj Vydra a Daniel Pudil.

Nováček trochu netradičně po postupu změnil manažera. Místo Slaviši Jokanoviče už na lavičce velí Quique Sanchez Flores.

Muž, který v roce 2010 vyhrál s Atléticem Madrid Evropskou ligu během léta mužstvo pořádně proměnil. Přišli zkušení borci jako Prödl, Holebas, Capoue, nebo Behrani. Bude ale všechno fungovat hned od 1. kola?

16.00: Leicester – Sunderland

Leicester se zbavil divokého manažera Nigela Pearsona, jenž nazval na tiskovce novináře pštrosem nebo chytil pod krkem soupeřova hráče. Na jeho místo přišel velezkušený Ital Claudio Ranieri, který se do Premier League vrací poprvé od hořkého konce v Chelsea. Přesto je klub, který se zachránil hlavně díky jarní zázračné vítězné sérii jedním z hlavních kandidátů sestupu.

V úvodním kole bude proti Ranierimu stát na lavičce další velezkušený zahraniční stratég Dick Advocaat. Jeho mužstvo neprošlo žádnou radikální změnou. Až ostré zápasy ale ukáží, jestli to bylo dobře, nebo naopak posílení bylo potřeba.

16.00: Norwich – Crystal Palace

Nováček, který si vybojoval postup v dramatickém play-off proti celku, který dává dohromady hodně zajímavý mix.

Norwich se vrací do Premier League po roční odmlce. Cestu zpátky z Championship si proklestil přes Wembley, kde zdolal ve finále play-off Middlesbrough 2:0.

K hrdinům zápasu patřil křídelník Nathan Redmond, jeden z nejlepších hráčů Anglie na českém Euru jednadvacítek a chlapík, jehož kariéru určitě stojí za to sledovat.

Stejně jako manažera Alexe Neila, který bude ve 34 letech nejmladším koučem v lize.

To Crystal Palace dává dohromady rutinér Alan Pardew a skládá zajímavý mix. Loni dovedl Eagels na 10. místo, což bylo jejich nejlepší umístění v Premier League.

V létě přišel zkušený Yohan Cabaye z Paris St. Germain, jehož Pardew dobře zná ze společného působení v Newcastlu, nebo mladý útočník Patrick Bamford z Chelsea, jemuž se loni velmi dařilo na hostování v Middlesbrough.

18.30: Chelsea – Swansea (O2 Sport)

Poslední mistr jde na věc. Podaří se Mourinhovým hochům obhájit anglický titul i bez Petra Čecha? Na úvod sezony londýnská Chelsea nastoupí na Stamford Bridge proti Swansea.

Blues stejně jako před rokem patří k favoritům Premier League. A historie ji doslova předurčuje k tomu, aby prožila bezproblémový start do nové sezony.

Od vzniku totiž Premier League v roce 1992 ani jeden z 23 obhájců neprohrál první zápas v nové sezoně (20 vítězství a 3 remízy).

Chelsea vyhrála první zápas nového ročníku v každé z posledních 14 sezon, přičemž série neporazitelnosti v úvodních zápasech je ještě o dva roky delší. Poslední porážku na startu sezony připravilo pro Blues v roce 1998 Coventry.

Jiří Fišara Autor článku
Jiří Fišara
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru