Obhájce první zápas neprohrává. Změní to Swansea na Stamford Bridge?

Blues stejně jako před rokem patří k favoritům Premier League. A historie ji doslova předurčuje k tomu, aby prožila bezproblémový start do nové sezony.

Posuďte sami:

  • Od vzniku Premier League v roce 1992 ani jeden z 23 obhájců neprohrál první zápas v nové sezoně (20 vítězství a 3 remízy).
  • Chelsea vyhrála první zápas nového ročníku v každé z posledních 14 sezon, přičemž série neporazitelnosti v úvodních zápasech je ještě o dva roky delší. Poslední porážku na startu sezony připravilo pro Blues v roce 1998 Coventry.
  • Pokud Chelsea začíná ligu doma, od roku 1993 (porážka s Blackburnem) neprohrává.
  • Swans na Stamford Bridge nevyhráli ani jednou ze čtyř pokusů, které od postupu do Premier League měli k dispozici.

Statistika je ovšem  jedna věc a realita druhá.

Swansea dosáhla v minulém ročníku na 8. místo, což byl historický úspěch. Manažer Gary Monk navíc v létě získal z francouzské Marseille útočníka André Ayewa. Pětadvacetiletý Ghaňan by měl dát ofenzivě Swans další možnosti. Podobně jako Portugalec Eder z Bragy.

Na druhou stranu s kádrem Chelsea mohou Velšané svou sestavu srovnávat jen těžko. Tým, který loni vyhrál titul zůstal prakticky celý pohromadě. Odešli jen druhý brankář Čech, za kterého Blues získali obratem Asmira Begoviče, málo využívaný obránce Filipe Luis a další legenda z první Mourinhovy éry v Chelsea Didier Drogba.

Toho by měl nahradit Kolumbijec Falcao, jenž po nepovedeném hostování v Manchesteru United zkusí restartovat kariéru na jiné věhlasné adrese z Premier League.

Dost možná dostane příležitost už v prvním kole, protože nejlepší kanonýr Chelsea z minulé sezony Diego Costa se trápí s nataženým stehenním svalem. Podle posledních informací by však v základní jedenáctce přece jen měl nastoupit.

Jak vyzrát na Chelsea ukázal Swansea před týdnem Arsenal. V utkání o Community Shield zvítězil 1:0.

Vezmou si z něj Velšané příklad, nebo superfavorit svou roli naplní? Zápas mezi Chelsea a Swansea sledujte v sobotu od 18.15 na O2 Sport.

Posledních 5 vzájemných utkání

17. 1. 2015: Swansea – Chelsea 0:5 (1. a 36. Oscar, 20. a 34. Diego Costa, 79. Schürrle)

13. 9. 2014: Chelsea – Swansea 4:2 (45., 56. a 67. Diego Costa, 81. Remy – 11. Terry vl., 86. Shelvey)

13. 4. 2014: Swansea – Chelsea 0:1 (68. Ba)

26. 12. 2013: Chelsea – Swansea 1:0 (29. Hazard)

28. 4. 2013: Chelsea – Swansea 2:0 (43. Oscar, 45+2. Lampard z pen.)

Jiří Fišara Autor článku
Jiří Fišara
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru