Premier League – titul pro dvě města?

Přitom podle celkového počtu titulů v Anglii tyto tři kluby jasně vedou. Rudí ďáblové z Manchesteru úhledně zarovnali počet ligových triumfů na dvacet, Liverpool FC slavil osmnáctkrát a Arsenal třináctkrát. Stejné to je i v celkovém počtu získaných klubových trofejí: Manchester United vede před Liverpoolem o dva „body“ (62 proti 60 trofejím), třetí je opět Arsenal. Ale mezi jeho třetím místem, na které ho vyneslo třiačtyřicet vítězství, a místem čtvrtým (Chelsea s osmadvaceti trofejemi) je výrazný a v krátkém časovém horizontu těžko dosažitelný odstup.

V Anglii si potrpí na tradice. A v jejich duchu by to tedy mělo být právě ono zmiňované trio klubů, které Chelsea nejvíce prožene. Samozřejmě společně s Manchesterem City, který ale steskem po titulu zase tolik nestrádá, vždyť dvě ze svých prvenství si připsal v rámci posledních čtyř sezón. Sobota bude patřit nejprve duelu Manchester United – Tottenham Hotspur, v neděli se nám pak ze zmiňovaného tria zasloužilých premiantů představí také Arsenal (v londýnském derby hostí West Ham) a Liverpool, který zajíždí na horkou půdu Stoke City.

Manchester United ztratil vítěznou niť po odchodu zasloužilého válečníka Sira Alexe Fergusona. Ani David Moyes ani Louis van Gaal v roli jeho následovníků zatím nedosáhli byť jen na jedinou trofej. A po předcházející Fergusonově mistrovské jízdě na ně v Premier League zbyly jen paběrky – konečné sedmé, respektive čtvrté místo. Podle uznávaného žebříčku časopisu Forbes je přitom Manchester United po Realu Madrid a Barceloně třetím nejvíce ceněným fotbalovým klubem na světě. Na lavičce má nizozemského generála Louise van Gaala zvyklého na vrcholné posty. V kádru pak velmi působivý mix nadějného mládí a excelentních hvězd, reprezentantů řady států. Bude to stačit na další titul? Anebo se znovu potvrdí, že Ferguson byl jen jeden?

Londýnský Arsenal titul naposledy získal v éře „The Invincibles“, tedy v ligové sezóně 2003/04, kdy nenašel jediného přemožitele. Hráči už jsou v kádru dávno jiní, manažer však zůstal stejný – Arsene Wenger. Ten už ukončil dlouhé čekání na další trofej dvojím vítězstvím v FA Cupu (2014 a 2015), poté vždy následoval i úspěch v Community Shield. Kousek po kousku se tedy k vysněné nejvyšší příčce v Premier League přibližuje. Málo platné, bez titulu nebude Wengerova renesance nikdy úplná!

Liverpool FC, to je trochu jiná píseň. Jakoby se tento klub zapomněl kdesi v dobách, kdy hitparády válcovala liverpoolská čtveřice Beatles… Ne, tak dlouho zase na titul tým z přístavního města nečeká, ale pravdou je, že v Premier League (hraje se od ročníku 1992/93) se ještě z konečného prvního místa nikdy radovat nemohl! Budou to právě „reds“, kdo v nadcházejícím ligovém ročníku přeruší již neuvěřitelných dvacet let se táhnoucí hegemonii klubů ze dvou měst, Manchesteru a Londýna? Naposledy se totiž titul stěhoval mimo tyto dvě fotbalové metropole v roce 1995, kdy ligu senzačně (zvláště z dnešního pohledu) ovládl skromný Blackburn Rovers.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru