Plzeň i Sparta bojují o Ligu mistrů a lepší pohárový koeficient

Sparta i Plzeň si přitom v prvních zápasech, hraných na hřišti soupeře, připravily dobré výchozí podmínky před domácí odvetou. Těžko vlastně hodnotit, kdo je na tom lépe. Nabízí se samozřejmě zvolání: Plzeň! Plzeň je na tom líp. Vždyť vyhrála. Jenže… Jenže Maccabi Tel Aviv se i přes prohru ukázalo jako silný a nevyzpytatelný celek, jehož předností je zejména hra dopředu. O tom se Plzenští sdostatek přesvědčili v druhém poločase prvního zápasu, kdy je hráči Maccabi v podstatě uzamkli na jejich obranné polovině.

Sparta naopak domácí CSKA Moskva překvapila a po celou dobu mu byla více než vyrovnaným soupeřem. Výsledek 2:2, který si pražský klub přivezl do odvety, byl možná i víc, než v co fanoušci a zástupci Letenských doufali. Vstřelit dva góly na hřišti soupeře a neprohrát, to se v poháru počítá. O to silněji ale dobrý výsledek v utkání proti favoritovi zavazuje. Podaří se sparťanům zopakovat kvalitní výkon? Nepodcenili hráči CSKA svého soupeře? Nezískali tak větší motivaci do odvety, do které vstupují z pozice týmu, který musí na Letné skórovat?

Takovými a jinými problémy se jistě v předzápasové přípravě zabývá trenér Sparty Ščasný. Jak hráče na utkání připravit? Dostatečně je motivovat a brzdit možné přehnané sebevědomí? S jakou strategií na soupeře z Moskvy nastoupit? Určitě ne s cílem ubránit bezbrankovou remízu, to se málokdy vyplatí. A v nezávidění hodné situaci se nachází i trenér Plzeňských Koubek. Ten musí krotit případný přílišný optimismu svých svěřenců po výhře na hřišti soupeře. Apelovat na opatrnost v obraně a vyžadovat rychlý protiútok vedený po stranách hřiště, tak jak to Viktorka umí.

Ať tak nebo tak, ideální by bylo, kdyby Sparta i Plzeň středeční zápas vyhrály. Nejen že by tím stvrdily bezproblémový postup do dalšího předkola Ligy mistrů, ale navíc by přispěly potřebnými body do českého pohárového koeficientu. Už je to pěkných pár let, co naposledy český mistr postoupil přímo do základní fáze Ligy mistrů. A výhledově se tak ještě nějakou dobu nestane. Nicméně i dobré výsledky Sparty a Plzně by v této sezóně mohly přispět k tomu, že za pár let si tuto výsadu vítěz naší ligy vybojuje. A třeba to bude zrovna Viktorka Plzeň. Nebo Sparta. Nebo někdo úplně jiný…

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru