2. kolo: Letenští udávají kurz

170 minut čekali sparťanští fanoušci na první gól letošní ligové sezóny. Vykoupení přišlo v 80. minutě zápasu druhého kola Synot ligy, v němž Letenští hostili na domácí půdě v Generali Areně Baník Ostrava. Role spasitele se ujal ten nejpovolanější, kapitán týmu a nejlepší střelec posledních sezón David Lafata. Jeho návrat po zranění přišel v pravý čas.

Jinak se ale „duel rivalů“, který začal v sobotu v 15.00, vyvíjel po většinu zápasu lépe pro hráče z Ostravy. Soustředěná, důrazná hra obrany Baníku toho mnoho útočným hráčům Sparty nedovolila , a pokud výjimečně ano, vzadu vše jistil spolehlivý brankář Pavlenka. Nejvíc mu zatrnulo asi v 34. minutě, kdy musel likvidovat v rychlém sledu po sobě střelu Dočkala a Hušbauerovu dorážku, Lafata následně zamířil mimo tři tyče.

V daleko větších potížích se ocitala trojčlenná obrana Sparty, která s velkým nasazením a obtížemi zastavovala protiútoky vedené především agilním Narhem a zakončujícím Mondekem. Největší šanci Ostravských ovšem v 1. poločase „vypracoval“ sparťanský brankář Štěch, který riskantní rozehrávkou napříč pokutovým územím nabídl střelu do prázdné brány Mondekovi. Ten ale příležitost trestuhodně zahodil. I první branka utkání, kterou vsítil v 63. minutě obránce Baníku Kouřil, přišla po chybě obrany Letenských. Její hráči nepochopitelně nechali po rozehrávce standardní situace zakončovat dva hráče Baníku z těsné blízkosti před brankářem Štěchem.

Po vstřeleném gólu se fotbalisté ostravského klubu opevnili na vlastní polovině a několik minut zdárně odolávali tlaku favorita. Jenže pasivita se jim nakonec nevyplatila a s Lafatovým gólem začala zatím nejvydařenější desetiminutovka Sparty v této sezóně. Na konečných 3:1 navýšili skóre postupně Dočkal a Fatai. Sparta tak i ve výrazně obměněné sestavě oproti zápasu s CSKA Moskva dokázala ve vypjatém zápase porazit těžkého soupeře. A trenér Ščasný si ověřil, že disponuje opravdu širokou soupiskou hráčů schopných zvládat i nelehká utkání.

Zlín jede, Zlín vede

Překvapivého lídra má po 2. kole tabulka Synot ligy. V jejím čele se vyhřívá nováček FC Fastav Zlín, který v prvních dvou kolech ještě neztratil ani bod. A aby toho nebylo málo, dokonce ani neinkasoval gól. Oproti zápasu na Bohemce nebyl Zlín tentokráte tím pasivnějším mužstvem, ale v utkání proti FC Vysočina Jihlava naopak udával tempo. Už v 10. minutě se Zlínští ujali vedení gólem Železníka a jen slabší koncovka hráčů Fastavu zabránila, aby byl výsledek utkání pestřejší. Několik zajímavých šancí si vypracovali i hráči hostí, ale jejich efektivita byla nulová a zápas tak skončil 1:0 pro domácí.

To v utkání mezi dalším nováčkem Sigmou Olomouc a Příbramí padly celkem čtyři góly. A jak už se u Hanáků stává pomalu tradicí, rozhodovalo se v nastaveném čase. Ubíhala 90. minuta, na výsledkové tabuli svítilo skóre 1:1 a oba týmy se pomalu smiřovaly s remízou a dělbou bodu. Nebo jen zdánlivě. V 92. minutě totiž znenadání udeřili Příbramští a brankou Hnaníčka se ujali vedení 2:1. To ale ještě nebylo vše, konečný výsledek zápasu dal svým druhým gólem v utkání Roman Bednář, když v 95. minutě proměnil pokutový kop.

Poslední z trojice zápasů rozehraných v sobotu v 17.00 svedl dohromady na stadionu Na Stínadlech domácí Teplice a Slovácko. Zdá se, že Tepličtí se dostatečně poučili z nevydařeného utkání proti Olomouci a vedení 2:0 si už vzít nenechali. Střelecky vyšel tentokráte naprázdno Libor Došek ze Slovácka, který minulý týden zatížil bránu soupeře hned třemi góly. Teplice si tak celkem bez problému připsali letošní první 3 body do tabulky.

Od 20.15 se pak v sobotu Na Julisce střetly Dukla Praha a Viktoria Plzeň v zápase, který naplnil všechna očekávání, až na ta gólová možná. Šancí si oba týmy vypracovaly dost, zejména plzeňský Vůch zahodil několik vyložených střeleckých příležitostí. Hrál se pohledný fotbal, vždyť jak trenér Kozel, tak Koubek (a jeho předchůdci na lavičce Plzně) již několik sezón preferují útočný, tvořivý fotbal s vysokou mírou nasazení. Jedinou a rozhodující branku utkání vstřelil záložník Dukly Berger z dorážky po nepříliš vydařeném zákroku plzeňského brankáře Kozáčika. Největší šanci na srovnání výsledku pak zahodil Kovařík, když neproměnil penaltu, kterou namířil vysoko nad Radovu bránu.

V neděli až na Brno všichni vstřelili 2 góly

Nedělní program přinesl zbývající tři zápasy 2. kola. Souboj plný zvratů i krásných akcí viděl z třetiny zaplněný Eden. 2. minuta, hostující Liberec se ujímá vedení po hlavičce Bakoše. 13. minuta, Slavia si bere vedení 2:1, když se krátce po sobě trefili do sítě Libereckých Škoda a Mikula. V prvním poločase se šance střídají na obou stranách, ale do kabin se odchází za nezměněného stavu. Celkem očekávaně to byl po pauze Liberec, kdo diktoval tempo zápasu a vytvořil si několik brankových příležitostí. Zvláště když se Libereckým už v 56. minutě podařilo vyrovnat. Slavistická obrana s výborným brankářem Berkovcem včele ale další gól už nepřipustila, a tak se oba týmy rozešli nerozhodně po výsledku 2:2.

V 17.00 začínalo také utkání mezi domácí Mladou Boleslaví a Zbrojovkou Brno. Hráči z města automobilů tentokráte nezaváhali a dobrý výkon obohatili plným bodovým ziskem. I když cesta k němu nebyla úplně jednoduchá. I přes setrvalou územní převahu domácích a střelecké příležitosti odolávala Zbrojovka úspěšně více než 50. minut konstantnímu tlaku. Nakonec ale v 51. minutě kapitulovala, když po krásné kombinační akci překonal brankáře Doležala Čermák. I druhý gól se nesl ve znamení souhry a postarali se o něj střídající hráči: Chramosta si na šestnáctce narazil s Barošem a obstřelil brněnského brankáře. Výsledný stav se tak zastavil na skóre 2:0 pro Mladou Boleslav.

V Jablonci se v nedělním podvečeru očekával jednak vítězný výsledek domácích, jednak návrat záložníka Tomáše Čížka na místo činu. Tato letitá opora Jabloneckých totiž před sezónou přestoupila do týmu Bohemians Praha 1905, soupeře Jablonce v 2. kole Synot ligy. Ukázalo se, že obojí není ale slučitelné. Byl to právě Čížek, kdo v 47. minutě po nádherné přihrávce aktivního Akulinina hlavou zařídil vedení Bohemians 2:1. A jelikož se domácím podařilo s vypětím všech sil jen srovnat výsledek, odváží si Bohemka z Jablonce vydřený, ale zasloužený bod za remízu 2:2.

 

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru