Sparta i Plzeň na prahu Ligy mistrů

V postup Plzně doufá a věří mnoho českých fanoušků. Přeci jenom dlouhodobě vykazuje formu na úrovni nadprůměrného evropského celku, navíc mužstvo trenéra Koubka se dočkalo v letním přestupovém okně dalších posil. Na druhou stranu, izraelský mistrovský tým svádí při letmých hodnoceních k podceňování, především kvůli nedostatku informací, kterých se místnímu znalci kopané dostává.

Opak by ovšem mohl být pravdou. I když se fotbalovému klubu z Tel Avivu nedostává tak štědré finanční podpory a přízně jako stejnojmennému basketbalovému příbuznému, stále jeho rozpočet výrazně překračuje horizont českého mistra. Filozofie stavby týmu Maccabi Tel Aviv se zakládá na angažmá především domácích hráčů, ať už rozvíjejících se talentů nebo navrátilců z kvalitních evropských soutěží. Ti jsou pak vhodně doplněni několika internacionály. I když někteří fotbaloví odborníci považují právě nedostatečnou iniciativu při získávání zahraničních posil za jeden z největších nedostatků klubu.

Možná i proto se v posledních letech Maccabi Tel Aviv v pohárové Evropě moc nedařilo a v drobné krizi se údajně tým nachází i v národní lize. Velkou otázkou zůstává, jak si obrana Viktorky Plzeň poradí s ofenzivní silou izraelského týmu, jejíž ráz určuje reprezentant Eran Zahavi. Určitě by stoperská dvojice Procházka – Hubník neměla k začátku zápasu přistupovat jako v duelu proti Slavii. Už preferované herní rozestavení izraelského mistra, 4-3-3, zavdává důvod k obavám, zda obranná linie Plzeňských tlak soupeře vydrží.

To vyzyvatel pražské Sparty Praha v boji o Ligu mistrů není pro české fanoušky zas tak velká neznámá. S moskevským CSKA se v průběhu několika posledních let střetly v rámci bojů v pohárově Evropě jak sparťané, tak Viktoria Plzeň. O finančních možnostech CSKA Moskva platí totéž co o klubu z Tel Avivu: dalece překračují standardy české ligy. A to i navzdory „rublové“ krizi, která stíhá ruské fotbalové kluby. V tomto směru patří „armádní klub“ mezi ekonomicky nejstabilnější v zemi.

Respekt Sparťanů před ruským celkem je proto pochopitelný. Tým CSKA je tvořen vhodně voleným mixem domácích reprezentantů a zahraničních posil. Trenér Sluckij jej vede k trpělivé hře s vysokým procentem držení míče ve středu pole. Obraně dominují ruští reprezentanti Ignaševič a Vasilij Berezuckij. V útoku představuje největší hrozbu Nigerijec Ahmed Musa, podporovaný zezadu dvojicí Roman Eremenko a Bebras Natcho.

Pokud chce Sparta úvodní zápas kvalifikace Ligy mistrů zvládnout, musí myslet především na obranu. V tomto směru trenéru Ščasnému zápas s Jihlavou mnoho klidu nepřidal. Zvláště výkon Markuse Steinhöfera, letní zahraniční akvizice Letenských, nejde označit jinak než jako propadák. A bohužel mnoho alternativ na obsazení místa na straně zálohy trenér Sparty nemá. Že ale Ščasný musí sáhnout k výraznějším změnám v sestavě, o tom pochybuje málokdo. A tak nezbývá než věřit, že inspirováni Jihlavskými a motivování důležitostí zápasu vzedmou se sparťané k důstojnému výkonu a budou z Moskvy odjíždět s výsledkem zajišťujícím co nejlepší výchozí podmínky do domácí odvety.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru