1. kolo Synot ligy: žádný vlažný začátek!

Začátek utkání mezi Viktorkou Plzeň a pražskou Slavií se tak trochu odbýval podle starého dobrého klišé. Hráči favorizovaného domácího celku ještě setrvávali myšlenkami v kabinách nebo jiných exotických krajích, a před slávisty se tak otevřela jedinečná šance zaskočit favorita.

Této možnosti však nevyužili a zápas tak pomalu najel do očekávaných kolejí. Plzeň dobývala obranné území soupeře a hostující hráči se zmohli jen na několik sporadických a ne příliš úspěšných výpadů na polovinu Západočechů. Potvrzení tlaku domácích přišlo s prvním gólem této ligové sezóny, který vstřelil hlavičkující Daniel Kolář.

I nesnesitelné horko zavdávalo důvod k obavám, že v druhém poločase bude herní projev obou týmů pokračovat v nastaveném tempu. Naštěstí takové předpoklady se nenaplnily. Plzeňští ubrali na aktivitě a byla to Slavie, kdo si vypracoval více nebezpečných šancí. Oko diváka určitě potěšila střela Jaromíra Zmrhala z hranice šestnáctky, která rozezvonila břevno plzeňské branky. Domácím se ovšem podařilo zarazit elán červenobílých v pravý čas. Střídající Mahmutovič si naběhl na centr Limberského a opět hlavou zvýšil na 2:0.

Slavia ještě dokázala zápas zdramatizovat, když v 90. minutě Milan Škoda prostřelil výborně chytajícího Kozáčika. Na výraznější korekci výsledku už bylo ovšem pozdě. Což si zřejmě uvědomoval i emotivně gestikulující trenér Slavie Dušan Uhrin, který se marně dožadoval delšího nastaveného času. A tak Plzeň zaslouženě získala první tři body na cestě k vysněnému ligovému titulu.

Marná snaha Sparty

V druhém zápase pátečního večera se od 19.00 na stadionu v Jihlavě představil další adept na post mistra ligy, pražská Sparta. Do zápasu s domácí Vysočinou Jihlava šli sparťané posíleni úspěchy v přípravě i vědomím, že proti Jihlavským se jim tradičně daří. Absentujícího kapitána Lafatu nahradil na hrotu útoku Portugalec Paixao, který v přípravných zápasech odváděl dobré výkony a v rozhovorech před začátkem ligy hýřil sebevědomím.

Ale ani jemu, ani celému týmu se očekávání naplnit nepodařilo, právě naopak, Jihlava po disciplinovaném výkonu dovedla zápas až k bezbrankové remíze. Pro Spartu jasná ztráta, domácí získali nečekanou vzpruhu do dalších bojů. V pozápasových hodnoceních trenér Ščasný pak zmiňoval podcenění soupeře, jako hlavní faktor neúspěchu sparťanů v úvodním kole.

Parádní sobota

Sobotní 4 zápasy 1. kola přinesly nejen spoustu gólů, ale i řadu zážitků připomínajících českému fotbalovém fanouškovi, proč stojí za to, chodit na stadiony. Mezi všemi vrcholnými okamžiky dne jednoznačně čněl hattrick Libora Doška ze Slovácka. Hráči domácího týmu i hostující Dukly Praha vůbec předvedli fotbal plný krásných okamžiků, o čemž svědčí konečný výsledek 4:3 pro tým z Uherského Hradiště. Zejména trefa do šibenice, kterou se prezentoval Daniel Tetour z Dukly, se právem zařadí do soutěže o nejkrásnější gól minimálně kola.

Před Jabloncem stála před zápasem na stadionu u Litavky dvojí výzva: potvrdit roli jednoho z favoritů celé ligy a porazit domácí Příbram, která na svém hřišti neprohrála už 11 ligových utkání v řadě. A nutno uznat, že k vítězství 3:2 nevedla lehká cesta. Přitom ironií osudu zůstává, že to byl právě odchovanec Příbrami Wágner, kdo gólem zařídil konečné vítězství Jabloneckých. Trenéra Tobiáše může minimálně těšit fakt, že jeho svěřenci v zápase se silnějším Jabloncem podali výkon, za který se nemusí stydět a který nese přísliby do dalších utkání.

Nejméně branek viděli v sobotu diváci v Brně. Zápas mezi domácí Zbrojovkou a Baníkem Ostrava skončil 2:1. Rozhodující branka přitom padla z penalty a jejím autorem nebyl nikdo jiný než kapitán týmu Pavel Zavadil. Ostrava se po zápase cítila poškozena některými výroky rozhodčích, ale jak podotkl trenér Baníku Korytář, o lepším výsledku mohli jeho hráči rozhodnout přímo na trávníku. Zvláště když se ujali vedení v zápase nádherným gólem Kukece, vstřeleným přímo z rohového kopu. Naopak skvrnou na výkonu baníkovců zůstává zákrok střídajícího Marka Šichora na domácího Paška, za který právem obdržel červenou kartu. Následující strkanice mezi hráči obou týmů pak náleží jinam než na fotbalové hřiště.

To Sigma Olomouc pojala v Teplicích svůj návrat mezi ligovou elitu opravdu ve velkém stylu. Kdybychom zápas hodnotili jako karetní hru, konstatovali bychom, že Hanáci si všechny trumfy nechali na konec. Po rozpačitém začátku a krátkém aktivním úseku hry totiž předali plně otěže zápasu do rukou hráčů domácích Teplic. Ti si celkem v poklidu vytvořili dvoubrankový náskok a s blížícím se devadesátou minutou směřovali k relativně snadnému trojbodovému zisku. A to byla nejspíš ta chyba. S uplynutím poslední minuty základní hrací doby se totiž Sigma nadechla k velké ofenzívě a v rozmezí necelé minuty vsítili postupně Petr a Hála dvě branky znamenající konečnou remízu, která pro hráče Olomouce má hodnotu výhry.

Neděle plná napětí

Zřejmě nejpřekvapivější výsledek kola se zrodil ve vršovickém Ďolíčku, kam zavítal ke svému prvnímu zápasu po návratu do ligy FC Fastav Zlín. Ačkoli domácí Bohemka měla po většinu utkání převahu ve hře, byli to hráči hostujícího týmu, kdo se už ve 26. minutě ujal vedení. A o těsný náskok se už fotbalisté Fastavu nenechali připravit, navzdory úporné snaze domácích překonat brankáře Holého. Defenzivní taktika založená na bránění minimálního náskoku tentokráte slavila úspěch, před trenéry a hráči Bohemians stojí tak jasná výzva, zapracovat na větší efektivitě zakončen útoků.

V posledním zápase kola mezi FC Slovanem Liberec a FK Mladá Boleslav se potkaly dva týmy s vyspělým projevem hry, které si navíc byly dobře vědomy kvalit soupeře. Proto se začátek utkání nesl v mírně rozpačitém duchu. Ale od prvního gólu, jehož autorem se stal mladoboleslavský Magera, šla úroveň hry nahoru. Na straně Liberce podali nadprůměrný výkon ofenzivní hráči Bakoš a Šural, Mladé Boleslavi nepomohla ani střídání a příchod mladého reprezentanta Skaláka i zkušeného Milana Baroše v závěru zápasu. Především díky zvýšenému důrazu (někdy až na hraně faulu) v předbrankovém prostoru si vítězství v utkání a tři body do tabulky zapsali hráči domácího Slovanu Liberec po výhře 4:2.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru