Velké návraty: mají čeští fotbalisté na kvalitní zahraniční ligy?

Jmenovaní hráči přitom nejsou ani zdaleka jediní, kteří absolvovali takovéto kolečko. V poslední době jsou to zejména svěřenci Viktorie Plzeň, jejichž návraty posílily tým Západočechů. Zmiňme Milana Petrželu, Jana Rezka, Františka Rajtorala. Samozřejmě že důvody neúspěchu zahraničního angažmá jsou u každého hráče jiné.

Třeba František Rajtoral výkonností, schopnostmi, ale i hlavou na kvalitní evropské ligy má. Bohužel je stíhán závažnou nemocí, která jej údajně už přivedla i k myšlenkám na konec kariéry. Ale to by byla opravdu škoda! Ještě štěstí, že Rajtoral je opravdový bojovník, na hřišti i v životě, a fotbalem se evidentně baví. Ať už je to v dresu Plzně nebo v reprezentaci.

Staronovou posilu získal před pár dny Liberec. Z Verony přichází na hostování útočník Michael Rabušic. Fotbalista přezdívaný Rambo před svým odchodem do ciziny bojoval v dresu Libereckých o čelo tabulky i úspěch v evropských pohárech. Silný, důrazný útočník s výbornou orientací v penaltovém území a zdravou sebedůvěrou na kvalitnější ligu rozhodně měl. Jenže přešlo pár měsíců od přestupu a jako by se nad ním zavřela voda.

Sám Rabušic v rozhovorech přiznává, že v italském klubu pořádně ani nedostal šanci ukázat, co v něm je. Když jej italský tým kupoval, počítalo se s tím, že postupem času v útoku nahradí legendárního Luku Toniho. Jenže ten se na závěr kariéry rozehrál ke skvělým výkonům a na Rabušice zbylo jen místo na lavičce, následované hostováním v klubech italské druhé ligy.

Pak je pochopitelné, že v takové situaci se hráč rozhodne pro návrat do prostředí, která zná, kde se cítí dobře, protože jej opouštěl na kariérním vrcholu. Ale stejně tak se jeví jako logické, když klub předtím hráče prodá, pokud přijde finančně zajímavá nabídka ze zahraničí. Otázkou ovšem zůstává, co se děje s kariérou talentovaného fotbalisty v mezičase mezi odchodem do ciziny a jeho návratem domů.

A jestli na tom ve výsledku netratí český klubový a reprezentační fotbal, když fotbalista s velkým potenciálem najednou vypadne z herního tempa a těžce zkoušená je jeho trpělivost a sebedůvěra. Nemluvě o tom, že i restart kariéry si žádá svůj čas. A ne vždy se musí podařit. Příklady tu jsou.

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru