Ušetřete za elektřinu chytře a online

Energomonitor: vnitřní jednotka

vnitřní jednotka

Ušetřit každý měsíc nějakou tu stokorunu na výdajích za elektřinu by chtěl umět asi každý. Jenže jak na to? Možná by vám pomohlo, kdybyste měli přehled o tom, kolik jaké zařízení tzv. žere. A právě to – a mnohem víc – vám ukáže Energomonitor.

Tahle speciální krabička neukazuje jen kilowatthodiny, ale především cenu, kterou za právě spotřebovávanou energii platíte. S ročním vyúčtováním od svého dodavatele se Energomonitor nedá vůbec srovnat, protože na rozdíl od hrozivých částek v papírových fakturách na něm vidíte, za co a kolik peněz platíte. Snadno tak zjistíte, jaké zařízení v domě či bytě vám dělá čáru přes rozpočet.

Energomonitor: webové rozhraní

webové rozhraní

Aktuální i průměrnou spotřebu vidíte nejen na displeji vnitřní části Energomonitoru, ale také na webovém portálu, kde se shromažďují podrobnější informací. Na první pohled proto identifikujete dny, hodiny či minuty s nejvyšší spotřebou a srovnání s jiným vybraným obdobím.

Více čidel více ví
Základní čidlo Energomonitoru se připojuje hned za hlavní jistič a sleduje tak celkovou spotřebu domácnosti. Můžete ale snadno sledovat také spotřebu vybraných spotřebičů – stačí připojit další čidlo. Lednička, myčka, pračka, bojler nebo třeba elektrický kotel vám tak na sebe prozradí úplně všechno. Do systému můžete přidat také teplotní čidla, takže kromě elektřiny vidíte i průběh teploty venku či tam, kam teplotní čidlo umístíte, a její vliv na spotřebu.

Jednou z největších výhod Energomonitoru je fakt, že si na něm můžete zadat horní hranici spotřeby, o jejímž překročení vás systém informuje emailem. Můžete tak počítat s vyššími náklady, nebo alespoň lépe hospodařit s energií v nadcházejícím období.

Cesta k úsporám

Energomonitor: schéma zapojení

schéma zapojení

Když víte, v jakou denní či noční dobu a kolik elektřiny spotřebováváte, můžete přikročit k úsporám. Prvním krokem je výběr pro vás nejvhodnější sazby nabízené vaším distributorem elektřiny. Využíváte-li dvoupásmovou sazbu, potom výrazně ušetříte, když maximum spotřeby naplánujete do času provozu levnějšího pásma. Pokud navíc díky Energomonitoru odhalíte největší energetické žrouty, můžete zvážit jejich výměnu za úspornější řešení.

Autory Energomonitoru jsou publicista Patrick Zandl (zakladatel serveru Mobil.cz) a fyzik a provozovatel rožnovského hotelu Pavel Štorek. Jejich řešení na snížení nákladů za elektřinu zaujalo jejich rodiny i přátele a jak se okruh zájemců rozšiřoval, rozhodli se založit firmu, která by chytrá zařízení dále rozvíjela a prodávala. Od roku 2013 může tak může Energomonitor koupit prakticky každý. Jeho cena se podle typu instalace a zapojení pohybuje zhruba od 3999 do 5460 korun (cena vč. instalace). Sada pro měření spotřeby na jedné fázi vyjde na 3 300 Kč. Investice se vám ale brzy vrátí v úsporách za elektřinu. Ty mohou podle zakladatelů firmy dosáhnout až jedné čtvrtiny.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru