Bouřková sezóna je tady, chraňte (nejen) svůj modem

Lightnings_sequence_2_animationLetošní jarní počasí bylo v Česku teplotně nadprůměrné. Čím ale vyniklo především, byl počet bouřkových dní. Úder blesku může však nadělat pěknou paseku a poškodit elektrická zařízení, klidně na kilometry daleko od místa, kam uhodil. Mezi relativně časté oběti bouřek patří i ADSL modemy. K těm může blesk zpravidla dvěma cestami – po elektrickém kabelu nebo po telefonní lince.

Přestože O2 používá bleskojistky a další ochranné prvky, není možné kabelové vedení před nebezpečnými vlivy bouřek stoprocentně ochránit. Nemusí přitom jít jen o přímý zásah. Blesk mnohem častěji způsobí přepětí v síti indukcí, která může snadno zvýšit napětí v kabelech řádově o několik kilovoltů.

Není tajemstvím, že každá bouřka kosí modemy po desítkách. V O2 během léta zaznamenáváme až o třetinu vyšší počet nahlášených poruch internetového připojení. Přitom snažíme klientům zapůjčit náhradní modem po dobu opravy, nebo jim v případě neopravitelné poruchy nabídneme nový modem za zvýhodněnou cenu.

Dá se poškození elektroniky zabránit?
Našim zákazníkům doporučujeme, aby svou domácnost vybavili přepěťovou ochranou pro spotřebiče a elektroniku. Vypadá podobně jako prodlužovačka s několika zásuvkami a lze ji zakoupit téměř v každé prodejně se sortimentem elektro. Při výběru myslete na to, aby do ní bylo možné zapojit i telefonní přípojku. Základní modely se dají pořídit už za několik set korun. Přepěťová ochrana funguje tak, že omezuje napětí a přepěťové proudové rázy. Nejjistější, případně nouzové řešení, pokud přepěťovou ochranu nemáte, je odpojení zařízení od elektrické sítě, v případě modemu i odpojení od telefonního vedení.
schéma zapojení přepěťové ochrany

Krásně nebezpečné blesky
detektor blesků ČHMÚBlesky jsou sice nebezpečné, ale na druhou stranu i krásné. Blesk, který trvá zhruba 25 milisekund, má proud 30 kiloampérů. To platí v případě tzv. negativního blesku, kdy se z mraku vybíjí negativní náboj. Takových blesků je přibližně 95 procent. Naprostou menšinu tvoří mnohem silnější (průměrně 300 kA) pozitivní blesky, tedy vybití pozitivního náboje z mraku do země. Navíc trvají až desetkrát déle a mohou udeřit klidně i několik kilometrů od mraku.
Zajímá vás, kde prší a kde to bouří? S aplikací Meteor ČHMI nebo s online radarem bouřek to budete vědět vždy. Kde to právě blýská prozradí webový detektor blesků Českého hydrometeorologického ústavu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Chcete, aby váš smartphone byl in? Tak si pohlídejte tyto parametry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru