Každý krok se počítá: 7 tipů udržitelného cestovatele

Cestování je skvělý způsob, jak objevovat nové kultury, poznávat zajímavá místa a odpočinout si od každodenní rutiny. Avšak s narůstajícím počtem turistů přichází i větší zátěž na naši planetu. Přinášíme vám několik rad a tipů, jak cestovat zodpovědně, a přesto bez omezení ba naopak s autentičtějším zážitkem.

Udržitelné cestování není jen o ochraně přírody, ale také o respektu k lidem a kulturám. Tyto kroky pozitivně ovlivňují místní komunity a zlepšují celkový cestovní zážitek turistům, kteří chtějí poznat pravou autenticitu dané země. Není potřeba pouze slevovat ze svého komfortu nebo pohodlí, někdy mohou udržitelnější opatření i opravdu pomoci.

Cestujte udržitelnější variantou

Pokud nevyrážíte vyloženě přes Atlantický oceán, zkuste se vyhnout létání a zvolte raději vlak nebo autobus. V Evropě existuje široká síť železniční dopravy, která vám umožní pohodlně cestovat mezi městy i zeměmi. Vlaky jsou nejen ekologické, ale často i pohodlnější a rychlejší než jízda autem po ucpaných dálnicích.

V případě, že je cesta letadlem nevyhnutelná, zkuste vybírat ekologičtější variantu. Například tu která, je kratší nebo nevyžaduje zbytečné přestupy. Vyhledávač letenek Skyscanner označuje udržitelnější varianty letů takto:

Před cestou letadlem se zkuste zamyslet. Opravdu potřebujete vyžít všech 25 Kg ve vašem kufru? Pokud se podle webu bio-mapa.cz dokážete zabalit pod 15 Kg, můžete ušetřit až 15 litrů paliva. Zároveň už není potřeba tisknout letenky nebo dokumentaci k zájezdu. Raději si je přepošlete mezi další účastníky dovelené, pro případ, že se vám cestou vybije telefon.

Vybírejte udržitelné ubytování

Při hledání vhodných hotelů pro váš pobyt zkuste upřednostnit ty, které dbají na udržitelnost. Mnoho ubytovacích zařízení se dnes snaží například používat solární energii, recyklují odpad nebo nabízejí místní potraviny. Mnohdy to mají u informacích o hotelu popsané. Fajnšmekři mohou vybírat i z certifikovaných udržitelných hotelů na webu greenglobe.com. Případně zkuste vybrat menší místní penzion.

Na místě se můžete vyhnout také praní ručníků každý den i používání a skladování miniaturních produktů v koupelně.

Zabalte si ekologické ale přesto příjemné oblečení

V horkých dnech není příjemnější materiál, než je len, tencel, hedvábí nebo třeba bambus. Tyto materiály jsou nejen přírodní, ale také super prodyšné, funkční a neuvolňují mikroplasty při praní. Zkuste pár takových kousků vyhrabat z šatníku a vytvořte si několik základních outfitů na vaši dovolenou.

Minimalizujte používání jednorázových obalů

Pokud máte tu možnost, omezte při cestování jednorázové obaly. Noste například vlastní láhev na pití, kterou můžete doplňovat. Na plastové láhve od pití se z dat bio-mapa.cz spotřebuje 50 milionů barelů ropy a také se někdy voda převáží tisíce kilometrů napříč kontinenty. Zkuste se také vyhnout plastovým sáčkům a obalům.

Dovolená je od toho, abyste si odpočinuli, nemusíte nikam běžet s kelímkem horké kávy v ruce. V klidu si sedněte do místní kavárny, vychutnejte si ji při pozorování místních zvyklostí a panorámat. Nevytvoříte žádný odpad a získáte autentický zážitek.

Podporujte místní ekonomiku

Každý si chce z nějaké cesty dovést suvenýr. I při jeho nákupu můžete ale myslet na udržitelnost. Zkuste je nakoupit například u místních řemeslníků a prodejců. Stánky jednoduše poznáte tak, že nejsou přeplněné stejnými barevnými plyšáky a kabelkami jako na každém rohu.

Pokud třeba na večeři zvolíte rodinnou restauraci nebo využijete služeb místního průvodce, podpoříte nejen místní ekonomiku, ale také získáte autentičtější zážitek.

Respektujte přírodu a kulturní dědictví

Při návštěvě přírodních rezervací, národních parků a historických památek respektujte pravidla a nepoškozujte přírodu ani kulturní bohatství dané země. Nenechávejte po sobě zbytečné odpadky.

Myslete na vlastní bezpečnost

Stejně jako si před dovolenou zařizujete cestovní pojištění měli byste si také zjistit jaké jsou podmínky k připojení na internet z mobilu. Mobilní data jsou na cestách důležitá – ať už chcete využívat mapy, vyhledávat dopravní spojení nebo ze zahraničí ovládat svůj bankovní účet. Při cestách do zemí v Evropské Unii jsou podmínky stejné. Pokud se ale chystáte za hranice EU můžete využít balíček plný dat od O2. Díky němu nemusíte po příletu do destinace vyhledávat místní nezabezpečené Wi-Fi nebo vyhledávat prodejny lokálních operátorů.

O bezpečnost vašich osobních věcí se také spolehlivě postará O2 tag. Díky tomuto lokalizačnímu čipu můžete mít své důležité či hodnotné věci neustále pod dohledem. Stačí ho jednoduše spárovat se svým Apple zařízením, připnout ho například ke klíčům, a v případě potřeby kontrolovat jeho polohu na mapě v mobilní aplikaci Apple Find My.

Inspirujte ostatní

Sdílejte své zkušenosti s udržitelným cestováním s přáteli a rodinou. Inspirujte je v tom, aby cestovali zodpovědně a přemýšleli o svém dopadu na planetu. Každý malý krok k udržitelnosti se počítá.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Technologie slouží nejen lidem, ale také přírodě: O2 darovalo SIM karty na ochranu života mladých srnčat
Nahoru