Pozor, na co klikáte. Online podvodníci vás mohou pořádně oškubat! Služba O2 Security vás ochrání

Internet je prostorem, ve kterém se kyberšmejdi snaží využít naší důvěry. Jejich falešné SMS zprávy, telefonáty a e-maily jsou stále promyšlenější a je čím dál těžší je odhalit. Podle bezpečnostních expertů O2 je denně podvrhnuto až 300 mobilních čísel a rozesláno více než  10 000 nevyžádaných SMS zpráv. A co můžete dělat pro to, aby vám nezavařili

Nejčastějším typem podvodné zprávy je tzv. phishingová SMS zpráva například od přepravní společnosti – třeba falešné DPD, Česká pošta, PPL apod. Podvodník často informuje zákazníka, že zásilka dorazila do skladu a nelze ji doručit z důvodu chyb v adrese. Správné údaje má uživatel upravit na zaslaném odkazu. Tím se už dostane na podvrhnuté stránky a vyplňuje podvodníkovi citlivé osobní údaje, jako je např. adresa, přístupové údaje do bankovnictví, CVC kód apod. 

Pokud dostanete tento nebo jakýkoliv jiný typ podvodné zprávy, přepošlete ji na číslo 720 002 002 nebo 7726, které je stejné pro všechny operátory. „Denně nám lidé nahlásí několik desítek SMS zpráv jako podvodných. My tyto podezřelé SMS zprávy okamžitě na oddělení bezpečnosti prověřujeme. Každý den na základě těchto tipů několik podvodných domén zablokujeme,“ vysvětluje Radek Šichtanc, bezpečnostní ředitel O2.

Ukázka podvodné SMS zprávy:

Nejlepší ochranou je prevence 

Zabezpečte si vaše zařízení dřív, než ho někdo napadne. A jak na to? Prvně je důležité ochránit si mobilní telefon i další elektronická zařízení heslem či kvalitním PINem a biometrickým zámkem. To je například otisk prstu nebo sken obličeje. Dejte si pozor i na to, jaké aplikace a z jakých zdrojů sobě nebo svým dětem do telefonu stahujete. Důvěryhodné zdroje jsou například Google Play nebo Apple Store. 

Úplný klid na duši vám zařídí služba O2 Security, která ochrání váš telefon, počítač i všechna domácí zařízení před podvodnými a zavirovanými stránkami, podvodnými e-shopy i podvodným bankovnictvím. Tato služba také pomáhá chránit děti před škodlivým obsahem na internetu. Tato služba letos odvrátila více než miliardu útoků.

O2 Guru Jakub vám v tomto videu poradí, jak O2 Security přesně funguje a před čím vás může ochránit. 

Mám tušení, že mi přišla falešná zpráva. Co dál? 

Přišla vám SMS zpráva s žádostí o vyplnění osobních údajů a odkazem? Zbystřete! Důkladně si prověřte zdroj, ze kterého vám SMS nebo e-mail přišel. Pokud bude zdroj neznámý, zkontrolujte, zda obsah zprávy neobsahuje podezřelý odkaz nebo gramatické chyby či překlepy. Ujistěte se také, že jste si opravdu nějakou zásilku objednali. Pokud si nejste jistí, na přiložený odkaz raději neklikejte. Nikdy nikomu nepřeposílejte ani nesdělujte svá hesla, přístupové ani žádné jiné údaje. Operátoři ani banky se vás nikdy nebudou na citlivé údaje ptát. SMS zprávu nám můžete přeposlat na již zmíněné číslo 720 002 002 nebo 7726. Operátor O2 zprávu prověří a dá vám vědět zpět. 

Volal vám neznámý člověk a nabízel například výhodnou investici? V případě podezřelého nebo obtěžujícího volání nepokračujte v hovoru. Následně jej nahlaste Policii ČR.  Pokud máte podezření na jakékoli zneužití nebo si nejste jistí, kontaktujte nás přes O2 Guru nebo na zákaznické lince. Nevyužívejte ke komunikaci s O2 odkazy ani kontakty z podezřelých SMS zpráv nebo emailů.  

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak dobře ochránit chatu před blížící se zimou?  
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru