Proč je nutné mít ESG report už dnes? Je to tlak a očekávání trhu, dodavatelů i zákazníků

Přestože to ještě není oficiálně povinné, O2 vydalo už druhý ESG report. Proč se rozhodlo jít touto cestou a proč je dobré být v tomto ohledu napřed se v podcastu na webu eko-news.cz rozpovídal Milan Ruttner, ESG Officer v O2. „Není týdne, kdy by mi nepřišel požadavek od zákazníků na poskytnutí dat o udržitelnosti,“ popisuje v podcastu Ruttner.

Podle nové evropské legislativy (směrnice CSRD) budou mít od roku 2025 povinnost zveřejňovat ESG report firmy s více než 250 zaměstnanci. Přesto však ESG Officer v O2 Milan Ruttner doporučuje: „Je lepší mít report už dnes. Dává nám to průřez toho, jak si firma vede, jaký dopad má její činnost na životní prostředí a na lidi, a jakým způsobem firmu řídí její vedení. Je to obrázek o tom, jak firma funguje,“ popisuje Milan Ruttner.

Mít ESG report je už nezbytné

Operátor O2 dal roce 2022 svému dlouholetému úsilí v oblastech společenské odpovědnosti rámec s názvem ESG. „Nefinanční report vydáváme řadu let, ale report udržitelnosti vydáváme v této podobě už podruhé v řadě. Rozdílem mezi reporty je ten, že udržitelný report se musí řídit standardy GRI, které předepisují postup, strukturu a obsah při ESG reportu,“ zmiňuje v podcastu ESG Officer.

Dodavatelé, akcionáři i zákazníci se už dnes zajímají o to, jak se firma chová k přírodě a lidem. ESG report umožňuje jednoduše splnit jejich požadavky a očekávání. „Není týden, kdy by mi nepřišel požadavek od zákazníků na poskytnutí dat o udržitelnosti. Když máte ESG report, můžete z toho data krásně dostat,“ popisuje Ruttner jeden z důvodů. „Od roku 2025 pro nás bude podle nové evropské legislativy toto povinností, my už díky našim reportům víme, co můžeme očekávat,“ vysvětluje Ruttner a dodává: „Čím dříve na něm začnete pracovat, tím lépe.“

ESG report je i novým elementem při rozhodování. Zvyšuje reputaci a důvěryhodnost celé firmy. „Když víte, že chcete například snižovat svou uhlíkovou stopu, tak si rozmyslíte, od kterého dodavatele telefony nakoupíte. Nebo třeba banky – ty se na základě ESG ratingu mohou rozhodovat, jestli poskytnou požadovaný úvěr nebo ne,“ upřesňuje Ruttner.

Podcast o udržitelnosti v O2

Poslechněte si novou epizodu podcastu na webu ekonews.cz, kde Milan Ruttner hovoří o tom, co vše obnáší reportování udržitelných aktivit. Zmiňuje také, jak O2 přistupuje ke všem oblastem ESG, co dělá pro své zaměstnance a zákazníky nebo jak podporuje udržitelný nákup. V rozhovoru prozrazuje i to, co O2 plánuje do budoucna v oblasti udržitelného podnikání a mnoho dalšího.

Pokud vás oblast udržitelného podnikání v O2 zajímá více, nahlédněte do nového souhrnného ESG reportu za rok 2022. Je dostupný na webu myslimena.cz, a to i v české verzi.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Kluk, který hacknul Nasa nebo únik dat ze seznamky: Poslechněte si podcast O2 Místo kyberčinu
Nahoru