Wi-Fi je řešení pro domácnosti, budoucnost firemních sítí je v 5G, říká Roman Bacík

5G. Je to ještě pořád hudba budoucnosti, nebo už v té budoucnosti žijeme? Podle Romana Bacíka je zájem firem o 5G opravdu velký a první komerční realizace 5G kampusů pro firmy se rozeběhnou už v prvním kvartálu 2022. „V budoucnu se pak 5G uplatní ve větších firmách a výrobních závodech, které buď už mají vysoce digitalizovanou výrobu, nebo ji plánují. Stane se tak hlavním článkem, který zajistí komunikaci mezi roboty, dalšími digitálními prvky a zaměstnanci.“

Výrobní linky, které budete moci flexibilně přeskládat podle toho, co aktuálně potřebujete vyrábět. Plná automatizace a robotizace výroby, kde stroje obstarají vše, včetně údržby sebe samých. To jsou jen některé z příkladů budoucího využití 5G.

Zajímavá je ale už i současnost. Vždyť 5G oproti jiným řešením firemní sítě nabízí dramaticky nižší latenci, vyšší kapacitu a výrazně vyšší úroveň zabezpečení než třeba Wi-Fi, přes kterou dnes mnohé firmy řídí veškerou svou činnost. „Často a rád říkám, že Wi-fi je řešení pro domácnosti, 5G pak pro firmy,“ tvrdí Roman Bacík.

Proč podle vás Wi-Fi patří jen do domácností?

Využití Wi-Fi ve firmách už narazilo na svůj strop. Wi-Fi připojení je namístě, pokud se bavíme o maximálně desítkách zařízení doma. Jakmile jsou ale připojené stovky, případně tisíce zařízení, tak Wi-Fi takovou komunikaci zkrátka nezvládne a další posun v digitalizaci neumožňuje. 5G má naopak vlastnosti a funkce, které jsou ideální pro byznys a jeho rozvoj.

Hodně se teď také mluví o technologických 5G kampusech, kde se technologie propojí v rámci privátní 5G sítě, ale dedikovat se pro zákazníka dá i část sítě veřejné.

Když se vrátíme k vlastnostem a funkcím 5G ideálních pro byznys – které to jsou?

Už jsem zmínil schopnost připojit řádově víc zařízení. Tahle síť navíc velmi dobře škáluje a další a další zařízení se do ní dají připojit velmi snadno. 5G síť kromě toho umožňuje dosáhnout extrémně vysoké spolehlivosti a zároveň velmi nízké latence. Takže třeba všechny výrobní procesy můžete řídit v reálném čase. A v neposlední řadě je to určitě bezpečnost.

Výhody 5G naplno využívá i projekt C-Roads, na kterém se technologicky podílí také O2 a její dceřiná společnost INTENS. Přečtěte si o tom, jak funguje opravdu chytrá doprava, kde auta komunikují mezi sebou: Rychlejší MHD i přednost pro hasiče na křižovatce: Chytrá doprava a C-ITS už mění každodenní provoz

Co tohle všechno znamená v praxi?

Všichni teď čekají, co jim 5G přinese, ale 5G je vlastně jen podhoubí, ve kterém se v první řadě velmi dobře daří tomu, co už vlastně známe. Internetové připojení doma, v mobilu, komunikace se senzory. Zároveň už teď v něm můžou růst projekty, které třeba ještě na 4G tak dobře růst nemohly.

Součástí standardu 5G jsou i 2 zásadní technologie pro sběr senzorických dat, narrow-band IoT a Cat M1. Díky nim už teď můžou vznikat projekty řešící prediktivní monitoring, propojení senzoriky a aktivního řízení strojů. V mnoha firmách se výrobní linka opravuje až v okamžiku, kdy se rozbije, i díky 5G ale přibývá těch, ve kterých konkrétní zařízení monitorují stovky a stovky senzorů, jejichž úkolem je předcházet náhlým poruchám. A naopak odstávku samy naplánují tak, aby nenarušila výrobu.

A pak jsou samozřejmě někde v tom podhoubí i projekty, které aktuálně vůbec neznáme. Určitě se ale v budoucnu zcela promění výrobní linky. Poloautomatická výroba se změní na absolutně automatickou.

Tip na podcast: Roman Bacík a Michal Vlk o 5G a senzorice

„Začíná doba senzorová!“ To probublává nejen řádky našeho rozhovoru s Romanem Bacíkem, ale je i ústředím motivem podcastu, kde je naopak v roli tazatele on. S Michalem Vlkem ze společnosti Smart-CON si povídají o tom, jak moc 5G síť promění oblast IoT a zda je na nástup 5G připravený i svět senzorů, modemů a hardwaru obecně.

Pokud se cítíte jako ryba ve vodě v technologických novinkách, zajímá vás oblast senzoriky a máte 24 minut času, pak vám přejeme příjemný poslech:

Které obory budou z výhod 5G těžit jako první? Kde čekáte první úspěšné realizace?

Sázím hodně na logistiku. S využitím 5G budeme moci v budoucnu velmi přesně určit konkrétní polohu objektu. Třeba kontejneru v rozlehlém logistickém areálu. Aktuální technologie GPS je energeticky náročná, tohle řešení bude sbírat data přímo ze sítě, což je z pohledu energií jednodušší, baterie vydrží dýl. A bude to velmi dobře fungovat i uvnitř železobetonových budov, se kterými mají jiné technologie problémy.

V Číně jsem třeba viděl řízení důlních strojů na vzdálenost 800 kilometrů, a to právě prostřednictvím 5G. Ti, lidé, co je ovládali seděli v čistém a bezpečném prostředí, nikoli v kabině někde pod zemí. Já sám jsem řídil kamion na okruhu ve Španělsku, ale sám jsem seděl ve Švédsku. A třeba oblast samořiditelných vozidel je velké téma.

V podstatě ale můžeme říci, že až bude dostupnější – cenově i nabídkou – hardware, pak 5G dává smysl ve většině oborů.

Přečtěte si článek Romana Bacíka: 5G v dopravě: Když se auta vzájemně „uvidí“ a kamion zvládne cestu sám

To už jsme zase poskočili do budoucnosti. Čím by ale měly firmy začít, pokud někde daleko před sebou mají ideu 5G a ještě větší míry digitalizace?

Firma by se měla kouknout, kam chce vlastně běžet. Řešit aktuální stav firemní síťové architektury, ale zároveň i výhled do budoucna. Aby byla připravená. Při diskuzích se zákazníky řešíme právě tohle – jak mají řešenou bezpečnost, firewally, připojení k internetu, konektivitu… Zkrátka první věc je si definovat, jak by měla vypadat moderní architektura. Aby vše fungovalo, jak má, a neomezovalo provoz firmy. A pak především z pohledu bezpečnosti. Protože to je teď největší téma, kyberútoků jsou tisíce.

Takže když se začneme bavit o 5G, pak se logicky dostáváme i k tématům cloudu a data center, začneme se velmi intenzívně bavit o IT securitě. Za mě je to nutná, nikoli postačující podmínka 5G. Jen tak budou všechny ty skvělé věci v budoucnu fungovat.

Chcete i vy zjistit, jestli a jak může 5G pomoci v digitalizaci vaší firmy nebo vašeho oboru? Pojďme to společně probrat! Stačí nám na sebe zanechat kontakt

Ozvěte se nám

Roman Bacík, ředitel pro mobilní produkty a inovace                                                                       

Není mnoho lidí, kteří by mobilní komunikaci a technologiím rozuměli více než Roman. V tomto oboru se pohybuje už 14 let a za tu dobu působil na obchodních pozicích, v operation i product managementu. Řídil tým, který vyvinul chytrý modem O2 Smart Box, a aktuálně je kromě mobilních produktů v O2 zodpovědný také za „obory budoucnosti“ – M2M, IoT a 5G.

Související článek 5G síť v logistice: Přes autonomní vozíky až k rozšířené realitě
Nahoru