Žít udržitelně? Ano, navíc ve velkém stylu! Tři tipy na udržitelnou domácnost 

Že by se PET lahve neměly vyhazovat do směsného odpadu, ale plastu, už ví skoro každý. Ale co ještě můžeme udělat, aby naše domácnost byla udržitelná? A jak vkročit do nového školního roku tak, abychom co nejméně zatížili naši planetu?  

Udržitelnost – slovo, které je v poslední době čím dál častěji skloňované jak v médiích, tak mezi širokou veřejností. Už dováno ale tento pojem neznamená jen recyklování. Je to čím dál častěji způsob a styl života. A že je to někdy skutečně stylovka!  

Tipy na stylovou udržitelnost 

1. Správné retro: na nákup se síťovkou, do školy s papírem 

Začátek školního roku je již za rohem a nejeden rodič řeší výbavu pro svého potomka. Dětské preference jsou jasné – aby všechny doplňky byly hezky barevné a nejlépe s obrázkem. V současné době je navíc internet plný i udržitelných pomůcek, které jsou do školních lavic zkrátka ideální.  

Příkladem můžou být voskované ubrousky nebo pytlíky na svačinu, které hravě strčí do kapsy plastové sáčky i papírové kapesníky. Včelím voskem ošetřený papír je nejen ohleduplný k přírodě, ale je i antibakteriální, omyvatelný, a především ho můžete používat stále dokola. Internet je plný těchto produktů. Stačí si jen vybrat barvu, motiv a velikost a hned bude dopolední svačinka chutnat lépe.  

Totéž platí i u lahviček na pití. Vyměňte jednorázové PET lahve třeba za nerezové, které v teplých dnech udrží pití chladné. A naopak v zimě děti ocení teplý čaj, který jen tak nevychladne.

A pro rodiče? Ti samozřejmě také můžou navoskované ubrousky používat, třeba doma na úschovu pečiva. Zajímavější pro ně ale může být návrat legendárních síťovek. První pravá česká síťkovaná taška vznikla na začátku minulého století a teď se opět vrátila do módy. Nastal konec jednorázových igelitek, ať žijí šmrncovní síťovky! 

2. Oblečení raději dvakrát otočit. A ne naruby  

Secondhandy již dávno nejsou hřbitovem oblečení, které by už nikdo nechtěl nosit. Naopak! V „sekáčích“ dnes člověk dokáže najít kousky, které jsou unikátní a jednoduše stylové. Mají prostě něco do sebe. Nechce se vám přehrabovat mezi věšáky? I na to má moderní doba odpověď – online e-shopy. 

Předtím, než vyrazíte do obchodních domů, se zkuste nejdřív kouknout do bazarů a krámků s oblečením z druhé ruky. Můžete najít vysněné kalhoty, extravagantní šaty nebo třeba starožitnou dekoraci. A to i za příznivé ceny. Pomozte naší planetě tím, že omezíte nákup nového oblečení a dejte šanci výměně.  

3. Telefony jako nové  

Chcete svým dětem udělat radost a zároveň s nimi být vždy v kontaktu? Pak odpověď asi znáte, je třeba jim pořídit telefon. Každý rodič ale ví, že dětem se občas „ono samo“ něco rozbije. Jak na to jít chytře?  

Odpovědí je recyklované zařízení, které je cenově výhodné a ekologičtější. Stoprocentní funkčnost zaručuje u recyklovaných telefonu společnost O2, která má aktuálně v nabídce například recyklovaný iPhone 8 64 GB za příjemných 5 989 Kč.  

Díky digitalizaci a modernizaci může člověk také šetřit lesy. Namísto tištěných faktur a účtenek je můžete v aplikaci Moje O2 vidět v elektronické podobě. Existuje i řada aplikací, díky kterým si třeba můžete malovat na tabletu nebo telefonu.    

Způsobů, jak snížit množství odpadků, redukovat svou uhlíkovou stopu a žít více v souladu s přírodou je mnoho. A i drobný krok či změna je posun správným směrem. Protože udržitelnost je smysluplná.  

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Víte, kolik knih se vyrobí z jednoho stromu? Oslavte Den Země s e-knihami  
Nahoru