5 knižních novinek letošního roku, které si přibalit na dovolenou

Dobré čtení na léto? Přinášíme vám tipy na několik knižních novinek, které rozhodně stojí za to si s sebou přibalit na odpoledne k rybníku, na dovolenou v horách i válení se u moře. A pokud nepohrdnete e-knihou, vejdou se vám do kufru klidně všechny. 

BÍLÁ VODA

Na knižní novinku o silných ženách, víře i zlu od Kateřiny Tučkové čekali čtenáři dlouhých deset let. Do zapadlé pohraniční vesnice Bílá Voda, kam dříve přicházely tisíce poutníků a následně sem byly v 50. letech minulého století v rámci Akce Ř násilně přemístěny řádové sestry z celého Československa, přichází Lena Lagnerová. Chce se zde skrýt před svou minulostí i vnitřními démony, kteří ji dohnali až k pokusu o sebevraždu. Postupně odkrývá pohnutou historii místa i jeho obyvatelek – posledních sester, které zde ještě zbyly. 

DOMEK V IRSKU

Toužíte-li po nenáročné a čtivé romantice okořeněné barvitými popisy míst, zemí i chutí, sáhněte po Domku v Irsku. Další kniha z řady Romantických útěků od Julie Caplinové vás tentokrát zavede na smaragdový ostrov, kam se vydává mladá právnička Hannah. Ta se rozhodla vyměnit úspěšnou kariéru za studium na vyhlášené kulinářské škole na irském venkově. Věřte, nebo ne, po přečtení této knihy budete hledat nejlevnější letenky do Dublinu.

ODBOČKA V LESÍCH 

Parta třicátníků, bývalých spolužáků ze střední školy, vyráží na společnou dovolenou na chalupu v zapadlé části Beskyd. Vše se zvrtne v momentě, kdy narazí na neudržovanou odbočku v lesích. Mrazivý příběh vás od samého počátku pohltí a s koncem každé kapitoly budete chtít pokračovat ve čtení té další. Pokud se ovšem chystáte sami strávit část léta na odlehlém místě daleko od civilizace, raději si tuhle knížku od Kateřiny Karolové přečtěte až po návratu.

KNIHKUPEC Z KÁBULU 

Knihkupec z Kábulu je silným svědectvím o životě v Afghánistánu i skvěle napsanou reportáží o světě, který lidem ze západní Evropy může připadat až neskutečný. Vypráví příběh jedné afghánské rodiny, kde slovo otce představuje zákon a nikdo si nedovolí mu odporovat. Žena tu nemá žádná práva a naděje spolu se sny musí pohřbít už v útlém věku. Knižní novinka přináší příběhy členů rodiny, snících o svém vlastním pojetí svobody. Ať už se jedná o možnost jít studovat a nemuset pracovat v knihkupectví, svobodě před svým vlastním otcem nebo vymanění se z nekonečného kruhu starání se o celou rodinu. 

AŽ UVIDÍŠ MOŘE 

Debut české novinářky vás vezme za srdce! V roce 1948 přijalo Československo tisíce uprchlíků, kteří za dramatických okolností opustili občanskou válkou rozdělené Řecko. S první vlnou emigrantů přichází se svou sestrou i desetiletá Sotiria – neumí česky, o svých rodičích nemá zprávy a neví, co s ní bude. Roky plynou a na pozadí jejího osudu se odvíjí rodinná sága plná tajemství a stesku po rodné zemi. Uvidí někdy Sotiria řecké moře? Pokud se do své vlasti skutečně vydá, možná tam najde víc, než čekala… Kniha vám vyrazí dech svou lidskostí, opravdovostí, věrohodností a vyvolá nejen vzpomínky na dovolenou v Řecku, tamní kuchyni i všechny vůně a pocity s ní spojené. Ale přiblíží i život v Ostravě, která oběma dívenkám rozhodně nepřipravila otevřenou náruč. 

Vozit s sebou na dovolenou papírové knihy ale není vždy to nejpraktičtější řešení. Zaberou totiž hodně místa, zvlášť když jste vášnivý čtenář a během letního pobytu zvládnete přelouskat i více titulů.

Všechny uvedené knižní novinky si můžete pohodlně pořídit i v elektronické podobě. A to v mobilní aplikaci O2 Knihovna nebo na stejnojmenném webu. Služba, která nabízí přes 30 tisíc e-knih a 5 500 audioknih, je dostupná úplně všem, nezávisle na tom, zda jste zákazník O2, či nikoliv. Zakoupenou e-knihu si pak jednoduše pošlete přímo do čtečky nebo si ji stáhnete do počítače.

Pokud nejste majitelem Kindlu nebo obdobného zařízení, můžete číst zakoupené tituly přímo v aplikaci O2 Knihovna, která už má v sobě čtečku e-knih integrovanou.  

Související článek Znáte slavné pseudonymy? Novinka Neklidná krev je z pera ostřílené autorky
Nahoru