Cloud ochrání firemní data: Jako nedobytná pevnost odolná vůči fyzickému i virtuálnímu nebezpečí

Biometrická čtečka u vchodu do našeho datového centra dokáže přečíst na 5 milionů referenčních bodů, které popisují krevní řečiště ve vaší dlani. Díky tomu vyhodnotí, jestli je váš vstup oprávněný.

To opravdu není sci-fi, ale reálné zabezpečení datového centra O2. Bez nadsázky je to skutečná technická i technologická pevnost. Servery, úložiště a další hardware pro  kritické i nekritické aplikace, programy a systémy jsou tam v naprostém bezpečí – chráněné před výpadky proudu, požáry nebo proti vodě. A tím pádem i všechna data a citlivé informace našich zákazníků v O2 Cloudu.

Ochrana proti požáru?
Před požárem jsou naše datová centra zabezpečená pomocí požárních senzorů a laserových detektorů. Ty dokážou případný problém velmi rychle odhalit. Hašení takového požáru pak probíhá pomocí inertního plynu, který nijak nepoškodí provozované technologie. Inertní plyn v sálech sníží koncentraci kyslíku z 21 % pod 15 % a tím požár bezpečně uhasí. Provoz datového centra drobný požár vlastně vůbec nepřeruší.

O2 Cloud chrání data i před nájezdem kyberútočníků: I díky robustnímu firewallu

Aplikace, systémy a data v cloudovém řešení jsou chráněná nejen fyzicky – proti nehodám a živelním pohromám, za pomoci moderních technologických vychytávek a nepřetržitého dohledu našich pracovníků a kamerového systému. Ale také virtuálně proti stále aktivnějším kyberútočníkům.

Ochrana našich služeb je pro nás vždy na prvním místě. Díky teamu těch nejlepších odborníků tak naše cloudové služby pravidelně procházejí náročnými audity a certifikacemi. Každé naše cloudové prostředí je chráněné firewallem, díky kterému si zákazník může řídit své firemní aplikace, vzdálený přístup, filtrovat webový provoz, nebo nastavovat bezpečnostní politiky. Náročným zákazníkům pak umíme nabídnout i nadstandardní služby jako O2 AntiDDoS, Next Generation Firewall, SIEM, nebo třeba roztažení cloudu přes dvě fyzická datová centra.

Tip: Přemýšlíte o cloudu? Stáhněte si zdarma náš e-book Průvodce firemním cloudem. Kromě podrobností o způsobech zabezpečení dat v cloudovém prostředí se v něm dočtete i o důvodech, proč do cloudu přejít, jeho výhodách, ale i třeba otázkách, na které se nejčastěji v souvislosti s cloudem ptají naši zákazníci.

Výhody firemního cloudu: Kromě bezpečí dat i nižší náklady a prakticky 100% dostupnost firemních aplikací

Cloudové řešení představuje pro mnoho firem i levnější variantu oproti provozu vlastních serverů. Náklady na provoz jednoho našeho virtuálního prostředí jsou nižší zhruba o 40 %, než provoz vlastního fyzického serveru. Jak je to možné?

Do nákladů na provoz vlastního serveru je totiž nutné promítnout kromě pořizovací ceny i náklady za pronájem a údržbu serverovny, náklady na údržbu záložních zdrojů, pořízení a aktualizace software, a samozřejmě i cenu za lidské zdroje a jejich školení a certifikace.

A to jsme nezmínili elektrickou energii, která může tvořit až polovinu celkových nákladů. Provoz vlastních serverů tak může pro firmu představovat opravdu velkou finanční zátěž, kterou přechod do cloudu umí efektivně vyřešit.

Které aplikace patří do cloudu?

Umíte si představit, že vám na hodinu vypadne pokladní systém v desítkách vašich poboček? Nebo že celý den nepoběží aplikace zajišťující logistiku? Týden by vám nefungovalo CRM a ztratili byste veškerou historii komunikace se zákazníky?

Všechny aplikace, nejen ty, které jsou pro provoz vaší firmy kritické, patří jednoznačně do cloudu. Jakýkoli jejich výpadek totiž znamená nejen ztrátu peněz, ale také důvěry vašich zákazníků.

Garantovaná dostupnost O2 Cloudu je minimálně 99, 9 %!

Výhodou provozování firemních aplikací v cloudu je pak jejich vysoká dostupnost, stabilita a spolehlivost. Naše cloudová řešení totiž běží v datových centrech umístěných pouze po České republice, navíc na páteřní síti. Lokální serverovny takové možnosti velmi často nemají.

Kdy a proč firmy nejčastěji přechází do cloudu: Jedním z faktorů je i dosluhující hardware

Otázka už není, jestli, ale kdy do cloudu přejít.

Nejčastější důvody k přechodu na cloud:
53 % firem potřebuje větší flexibilitu IT aktivit firmy
46 % firem řeší dosluhující hardware
35 % firem má nižší rozpočet pro IT oddělení

Jako jeden z hlavních důvodů přechodu na cloud uvádí firmy dosluhující hardware. Servery firmy obnovují nejčastěji jednou za 4 až 6 let. Software pak firmy mění ještě častěji – obvykle po 2 až 4 letech. Proto je přesun firemních aplikací a systémů do cloudu stále častější volbou.

Cloud firmám umožňuje i snazší reakci na nepředvídatelný vývoj na trhu.

„U některých firem je spouštěčem přechodu nejistota z budoucího vývoje trhu. Cloud totiž dovoluje upravovat disponibilní výpočetní výkon podle toho, co firma zrovna potřebuje, a ne podle toho, do čeho před pár lety zainvestovala,“ říká Jaroslav Slavíček, produktový manažer O2 pro síťovou bezpečnost.

Průvodce firemním cloudem: Od prvních úvah až po spěšný přechod

Zajímá vás téma firemního cloudu? Mrkněte na naši nabídku a vyberte si řešení vhodné přímo pro vás – nabízíme jednoduché virtuální servery, které budete mít k dispozici už dnes, přes virtuální datové centra se samoobslužným portálem, až po individualizovaná hybridní řešení a privátní cloudy.

Nebo si stáhněte náš e-book zdarma a seznamte se se všemi aspekty přechodu do firemního cloudu.

 Co se dozvíte v našem e-booku?

  • Jak přechod na cloud probíhá a jak dlouho trvá
  • Kdy je pro firmu nejlepší přejít na cloud
  • Jak cloud dokáže firmám vyřešit dlouhodobý nedostatek IT specialistů
  • Zda je možné si cloud nejdřív vyzkoušet a za jakých podmínek

Průvodce firemním cloudem vám zodpoví i nejčastější dotazy ohledně fungování cloudu. Přejeme příjemné čtení!

Související článek Budoucnost firemního cloudu v číslech: Firmy od něj čekají vyšší efektivitu a obavy mají z bezpečnosti
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru